Infektionsläkare: Låt tidigare covid-smittade vänta på vaccin
Bild: TT
SVERIGE
Infektionsläkare: Låt tidigare covid-smittade vänta på vaccin
Eftersom det saknas vacciner för att snabbt kunna vaccinera de allra äldsta bör Sverige vänta med att vaccinera alla som tidigare har haft covid-19. Det säger Helena Hervius Askling, överläkare och ordförande i Svenska infektionsläkarföreningens vårdprogramgrupp för vaccinationer till Ekot.
– Man vet om man haft symtom och testat positivt inom det senaste halvåret. Då är jag immun mot covid-19 och behöver just nu inte vaccinera mig. Det är däremot ingen risk att vaccinera sig, men det är helt onödigt, säger Helena Hervius Askling.
Folkhälsomyndigheten svarar Ekot att frågan lyfts på myndigheten i samtal med andra aktörer inom vården, men något nytt beslut i frågan har inte tagits.
Stor förfalskningshärva - förfalskad vårdutrustning ska isoleras och förstöras
Det globala medicinföretaget BD levererar medicinsk utrustning till sjukhus i hela världen, bland annat Sverige. Nu uppmanar BDt att sjukhus ska isolera och förstöra sjukvårdsmaterial från företaget. Orsaken är att man har upptäckt att protokoll som används i samband med steriliseringen av produkterna har förfalskats. Det avslöjar Aftonbladet.
Bland produkterna som måste slängas finns bland annat infusionsset och infusionspumpar som framför allt används på intensivvårdsavdelningarna, enligt Aftonbladet.
Enligt BD är det en tredjepartsleverantör som förfalskat protokollen och man uppmanar nu sjukhusen att förstöra alla berörda enheter. BD har informerat svenska myndigheter om problemen och skriver i ett mejl till Aftonbladet att man hoppas kunna återuppta leverans av produkterna inom de närmsta veckorna.
Nu börjar provtagning för T-celler
Tidigare har PRC-test, snabbtest och antikroppstest använts i vården för att kartlägga smittspridningen i samhället. Nu har det privata laboratoriet Abc labs vid KArolinska institiutet i Solna dragit igång T-cellstestning, skriver DN.
– Vi har i diskussioner med regionerna och Folkhälsomyndigheten kommit fram till det här beslutet att börja mäta T-celler hos befolkningen, säger Ola Winqvist som är professor i immunologi och tidigare knuten till Karolinska institutet i Solna till DN.
INTERNATIONELLT
Tanzanias president död efter coronarykten
Tanzanias president John Magufuli har dött, 61 år gammal. Det meddelade landets vice premiärminister i ett tal på statstelevisionen. Presidenten hade inte synts i offentligheten på två veckor. Oppositionen har hävdat att presidenten hade fått Covid-19, men detta hade inte bekräftats från presidenthåll. Det skriver BBC. Enligt vicepresidenten dog Magufuli efter att ha fått hjärtproblem.
Magufuli har tidigare reagerat skeptiskt på Covid-19 och bland annat sagt att böner och örtbaserade behandlingar fungerar för att stoppa viruset. Magufuli har varit president i Tanzania sedan 2015 och har drivit landet i en mer auktoritär riktning.
Oro i USA efter attackerna mot spa- och massagesalonger
I attackerna mot tre massage- och spasalaonger i Atlanta dödades åtta personer, de flesta kvinnor med asiatiskt ursprung. Mannen greps under natten till onsdagen, men nu ökar oron bland invånare med asiatiskt ursprung i USA, skriver SVT.
– Jag vet att (de) är oroade. Jag har talat om brutaliteten mot dem med asiatisk bakgrund här i USA de senaste månaderna. Det är mycket problematiskt, säger Joe Biden enligt nyhetsbyrån Reuters.
Gärningsmannen säger säger att dådet inte var rasistiskt motiverat utan att han slog till mot mål som ”frestade honom i hans sexberoende”.
Biden: Putin kommer få betala för påverkan av valet
Enligt amerikanska underrättelserapporter har Ryssland försökt underminera det amerikanska presidentvalet 2020. Nu säger USA:s president Joe Biden att Putin kommer att ”få betala” för att ha försökt ingripa i det amerikanska valet. Det säger han i en intervju med ABC.
På vilket sätt Putin ska få betala är än så länge oklart, men bedömare väntar sig sanktioner mot flera länder redan de kommande veckorna bland annat Ryssland, Kina och Iran.
DEBATT
Lärarförbundet: Fortsatt fjärr- och distansundervisning i långa loppet kan leda till att varannan lärare byter yrke
I rapporten ”Digitalisera inte bort lärarprofessionen” har Lärarförbundet intervjuat 5 000 slumpmässigt utvalda medlemmar i Lärarförbundet. Där varnar flera lärare för problemen med fjärr- och digital undervisning.
”Nästan två tredjedelar av de elever som av lärarna bedöms komma från socioekonomiskt svaga hem anses ha dåliga eller mycket dåliga förutsättningar för digital undervisning i hemmiljön”, skriver Lärarförbundet på DN Debatt.
Gymnasiekårer: Kompensera eleverna
I en enkätundersökning som kårerna genomfört har 40 procent uppgett att de är mer stressade medan 69 procent upplever att det är svårare att behålla fokus under lektionerna när man lyssnar på läraren via distansundervisning. Det skriver företrädare för flera elevkårer på stora gymnasium runtom i Sverige på SvD Debatt. som vill ha kompensation för den förändrade undervisningen. Bland annat vill man att avgiften för att pröva sina betyg på komvux slopas, att tredjeårselever prioriteras för mer närundervisning och att arbetsförmedlingen ska få i uppdrag att ordna betald praktik till nyexaminerade gymnasieelever.
”I pandemin har man ofta sagt ”ställ in, ställ om, det kommer fler chanser”. Men vi har inte möjlighet att känna det lugnet", skriver företrädarna.
Är verkligen Annie Lööf beredd att stoppa SD?
Kommer verkligen Annie Lööf att hålla rent mot Sverigedemokraterna om samarbetet åt väntser fördjupas efter valet? Det frågar sig Kalle Sundin, utredare vid S-tankesmedjan Katalys på Aftonbladet Debatt.
”Om S-ledningen blir hårdare runt förhandlingsbordet (vilket den borde) kan det ju faktiskt bli så att Centerpartiet efter valet 2022 tvingas välja: ta ett kliv åt det traditionella socialliberala hållet eller låta Kristersson bilda sin blåbruna regering. Vad är viktigast, att stå upp för liberala grundvärden – hålla ett parti med rötterna i nazismen från makten – eller nyliberal ekonomisk politik?”