Ingen lätt lunch
Bild: Linda Dybeck
Vi lever i de tjusiga lunchlådornas era. Åtminstone pekar måltidssociologin åt det hållet. En intervjustudie från Lunds universitet om matvanor på arbetsplatser visade för ett par år sedan att måltider som äts på jobbet värdesätts högt av den växande grupp som lever i ensamhushåll. Och för dem som inte gör det är medhavd hemlagad mat en statusmarkör eftersom den vittnar om ett gott familjeliv.
Lägg till de senaste årens matlagningsmani, så blir väl ingen förvånad över att den senaste trenden på sociala medier är en hemgjord lunch i en box.
Pinterest, ett webbforum där man lägger upp bilder för att inspirera andra i vardagen, konstaterade nyligen att något som förekommer allt oftare är japanska bentolådor.
Bento betyder just »lunchlåda«, och innehåller olika smårätter – oftast ingår ris, en bit kött eller fisk och grönsaker. De läggs i separata fack, så att de inte blandas ihop. Dessutom ska det gärna se kul ut. Under hashtaggen #bento på Instagram kan man se lådor där det stekta ägget utsmyckats med ögon, näsa och mun eller där det klistriga riset formats till en gullig nalle.
Bento äts ofta kall, men om man slänger in den i mikron får man problem. Mat som inte består i en enda sörja, utan av flera åtskilda komponenter, värms ojämnt. Nallen får det hett om morotsöronen medan riset i hans mage förblir kallt.
Så hur ska man organisera sin bentolåda för att den ska bli jämnt värmd? Det finns faktiskt några tumregler.
Orsaken till att exempelvis morot eller tomat värms snabbare än ris är att de har olika så kallade dielektriska egenskaper. Mikron värmer maten genom att främst vattenmolekyler sätts i rörelse. Mat med mycket vatten, lite luft och mycket lösta salter värms snabbast. Fryst mat värms långsamt eftersom frysta vattenmolekyler inte sätts i rörelse av mikrovågorna. Isen smälts bara indirekt genom att det lilla flytande vatten som finns värms upp och sedan i sin tur värmer isen.
Den som vill ha en jämnt värmd bentolåda ska alltså se till att allt är tinat och kan exempelvis lägga riset ytterst, köttet innanför och grönsakerna i mitten av lådan. Salt kött ska man skära i mindre bitar, eftersom saltet visserligen gör att uppvärmningen går snabbare men också förlänger den tid som det tar för värmen att tränga in.