Jon Åsberg: Tjugofem bokstäver – men till vilken nytta?
Bild: TT
Det kan mycket väl vara den av statens offentliga utredningar som stoltserar med det längsta namnet. Även insidan rymmer mycket, fördelat på 600 sidor. Och Lars-Erik Lövdén är nog den utredare som har gått längst i sin önskan att stöpa om statsapparaten. Tretton skarpa förslag presenterades med syfte att förhindra att skattebetalarna årligen blir bestulna på miljardbelopp genom fusk med a-kassa, assistansersättningar, lönegarantier, studiebidrag etcetera.
När Lövdén lade fram betänkandet frågade Fokus vilken av åtgärderna han ansåg mest angelägen. Det måste bli ordning på folkbokföringen, löd svaret. Detta, menade den tidigare inrikesministern, var nyckeln till att också komma åt identitetsbrotten; som i sin tur gjorde det möjligt för kriminella att plundra inte bara ett utan flera av välfärdssystemen, dessutom upprepade gånger under olika alias.
Huruvida det långa namnet avskräckte politikerna från att läsa betänkandet kan vi bara spekulera om. Så här tre och ett halvt år senare är det hur som helst inte mycket på Lövdéns lista som har genomförts. Av Anna Gullbergs skrämmande men viktiga reportage i senaste numret, som även publicerats i Liberal Debatt, framgår att identitetsbrottsligheten fortfarande grasserar. Polisens och myndigheternas kamp mot den känns tröstlös. Skatteverket tror att 200 000 av landets invånare är folkbokförda på fel adress, men kan inte göra mycket åt saken. Förra året anmäldes färre än 300 folkbokföringsbrott. Till det kommer alla som lever i landet utan att vara skrivna här. Hur många det handlar om vet förstås ingen. När DN i vintras avslöjade att närmare 900 000 utländska medborgare har fått så kallade samordningsnummer av Skatteverket, gjordes bedömningar som i realiteten inte är mycket mer än rena gissningar. Kanske befinner sig 400 000 av dessa i Sverige. Kanske fler, kanske färre.
I april nästa år kommer i alla fall Folkbokförings-utredningen. Kan den röna ett bättre öde än Lövdéns lunta? Vi får se. Fast namnet är illavarslande. Också det rymmer 25 bokstäver.
Jon Åsberg
Chefredaktör och vd