Svep: Löfven ger upp försöken att bilda regering
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Löfven avslutar sondering
Socialdemokraternas Stefan Lövfen ger upp sina försök att bilda regering. Det meddelar han på en pressträff. Han säger att han är redo att försöka igen om möjligheten ges.
– Jag står fortsatt redo att leda en blocköverskridande regering.
Livebevakningar
Logiskt att Annie Lööf får sondera
Det tycker den tidigare talmannen Per Westerberg (M) i en intervju med SVT.
– I och med att hon har satt stopp för möjligheterna i det korta perspektivet att bilda en Alliansregering och även sagt nej till en blocköverskridande regering ledd av Löfven.
Skulle Lööf välja att anta uppdraget, men sondera terrängen för moderatledaren Ulf Kristersson, vore det oortodoxt, resonerar SVT reporter i inslaget.
Interna M-konflikter att vänta
Det skriver den före detta Fredrik Reinfeldt-medarbetaren Ulrica Schenström i en kolumn i Aftonbladet. Enligt henne tampas Moderaternas liberala falang mot den Skåneinspirerade konservatismen i partiet. I Moderaternas Sverige är Skåne Bayern och Stockholm Berlin, skriver hon och konstaterar:. »Om vi tar fram spåkulan för Moderaterna så riskerar partiet få allt större konflikter mellan den konservativa och liberala falangerna«.
Riksdagen gör kvittogranskning
Efter Aftonbladets granskning »Maktens kvitton« inleder nu riksdagsförvaltningen en intern utredning av alla de uppgifter som framkommit, skriver tidningen. Aftonbladets artiklar har lett till att fyra riksdagsledamöter lämnat sina uppdrag och fyra förundersökningar om misstänkta bedrägerier inletts.
Debatter:
»Universitet och högskolor måste visa att de tar sin egen forskning på allvar. Vi uppmanar våra lärosäten att halvera sina egna utsläpp av växthusgaser inom fem år. På detta sätt kan universiteten ta konsekvenserna av den vetenskapliga kunskap de själva producerar och finansierar«, skriver 18 forskare vid åtta svenska lärosäten på DN Debatt.
»Det är centralt att även europeiska företag är med på resan att utveckla artificiell intelligens. Men då krävs att vi aktivt påverkar världsagendan och inte bara accepterar den AI som paketeras i Kina eller Silicon Valley«, skriver Mårten Blix, fil. dr i nationalekonomi, och Fredrik Heintz, docent i datalogi på SvD Debatt.
»Storbankerna har varit i blåsväder den sista tiden och kundnöjdheten är låg. I dag tjänar bankerna i snitt 10 000 kronor om året per svensk. Det är inte tack vare en oslagbar service och tjänster i absolut framkant«, skriver Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski på Di Debatt.