KD jagar mirakel på riksting
Bild: Henrik Montgomery/TT
Hon bet sig fast vid sitt ämne. Vård och omsorg. Och hur Socialdemokraterna struntat i de väljare som båda partier siktat in sig på i valrörelsen: de äldre. Luttrade kristdemokrater som såg Ebba Busch Thor i SVT:s partiledardebatt nickade gillande. De visste att det partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson konstaterat nyligen var sant: i det här valet handlade det om att vinna eller försvinna. Och vård- och omsorgsfrågan är kittet som håller ihop det splittrade partiet.
En del kallar det en höger-vänster-konflikt. Andra en strid mellan generationer. På ena sidan står i huvudsak yngre, högerkonservativa politiker som gillar migrationsfrågor och ordning och reda. På andra sidan finns mer traditionella kristdemokrater, Alf Svensson-typen, som helst pratar bistånd och asylrätt. Slitningen är existentiell, den handlar om vilka partiet ska vara i framtiden.
Men inom vård- och omsorg märks den inte. Tvärtom är det en fråga som enar partiet, och som blir allt viktigare för väljarna.
Det har Ebba Busch Thor fattat.
Det senaste året har hon likt en terrier hängt sig fast vid vård- och omsorgsfrågan så fort en mikrofon stuckits under näsan på henne. Planen är att gå fram stenhårt med frågan i valet. Hon och partivänner som minns åren i socialdepartementet raljerar gärna över förfallet under sossarna. Hur vårdköerna har växt. Hur det måste till en ny kömiljard och moderna ersättningssystem i förlossningsvården för att vända »Löfvens välfärdssvek«.
Inom KD har man också noterat hur huvud-motståndaren i frågan, Socialdemokraterna, har försvagats sedan Gabriel Wikström lämnade politiken. I dag ligger sjukvårdsfrågorna på Annika Strandhälls bord, konstaterar kristdemokrater nöjt, och hon har ju fullt upp med socialförsäkringarna.
– Möjligen kan hon mota puckarna som skjuts mot mål men hon lär inte få iväg några egna skott, säger en källa.
Alla är inte lika övertygade. Vårdfrågan enar internt men KD har tidigare försökt göra valfrågor av vård- och omsorg, som skrotandet av landstingen, och se hur bra det gick för Göran, fnyser kritikerna. I förra valet tog sig KD bara precis över riksdagsspärren, vilket ansågs vara ett nederlag, och att Ebba Busch Thor skulle lyckas bättre med vårdfrågan än en sittande socialminister är inte troligt. När allt fokus läggs på vård och omsorg finns dessutom risk att man spelar ett S, med superstarkt förtroende i frågan, i händerna och därmed spelar ut sig själva, hävdar kritiska kristdemokrater.
– Vården är absolut en fråga som engagerar. Men om man jämför med hur folk råkar illa ut i samband med brott så är det nog inte frågan som verkligen får i gång folk, säger en KD-källa.
Konservativa kristdemokrater drömmer sig tillbaka till tiden efter valet 2014. Då migrationspolitiken skärptes och retoriken allt mer handlade om hårdare tag och längre straff. Det var ett glädjebesked för alla de som envist påpekat att KD-väljarna stod längre till höger än sina företrädare i riksdagen. I dag tycker de sig se ett parti som återigen svängt åt det mjukare hållet, långt ifrån möjligheten att slå sig ner som ett konservativt parti till höger om Moderaterna.
Och återigen viskas det om frälsaren. Han, för det ska gärna vara en man, som tar tillbaka partiet till forna höjder. Kanske Lars Adaktusson? Han och Sara Skyttedal nominerades av ungdomsförbundet KDU till partiets vice ordförandeposter, men fick nobben av valberedningen. Tipset är att Adaktusson trots det kommer att röstas in på Emma Henrikssons plats i presidiet. Andra talar om en framtida partiledare med kraft att ena de båda sidorna, någon som ideologiskt ligger nära partiungdomarna men är förankrad bland de äldre, som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson från Uppsala.
Oavsett får partiledardrömmarna vänta. Den här gången finns det inga utmanare till Ebba Busch Thor. Hon har, trots visst knorrande på högkanten, stöd i partiet för sin valstrategi. För ärligt talat har de inte mycket att välja på när alla drar åt olika håll och opinionen är cementerad under riksdagsspärren.