(L)edamöter: Inget utrymme för V:s krav
Bild: TT
L: Inget utrymme för V:s krav
Men flera liberala riksdagsledamöter säger till Ekot att de inte ser något utrymme för Stefan Löfven att att göra eftergifter åt Vänsterpartiet.
– Det är som det står, att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande på den politiska inriktningen under mandatperioden, säger Helena Gellerman (L).
Även Juno Blom är tveksam till de nya förhandlingarna.
– Nu har det kommit in nya fakta i ärendet som jag inte riktigt vet vad det står för, säger hon.
Svantesson: Vinnare är Löfven
Vinnare i regeringskaoset är Stefan Löfven, säger Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson, på en pressträff.
– Vinnaren på det här är Stefan Löfven. Om det går igenom blir han statsminister och har lyckats splittra Alliansen, säger Elisabeth Svantesson.
Moderaternas partisekretare Gunnar Strömmer menar att det finns ett stort utrymme för V att få inflytande.
Kristersson: Det här urgröper förtroendet för svensk politik
Moderaternas Ulf Kristersson är inte förvånad över Vänsterpartiets reaktion på uppgörelsen. Det säger han i en intervju med SVT Morgonstudion.
– Det här var varken orimligt eller oväntat, säger Ulf Kristersson.
Och fortsätter:
– Jag förstår att det finns en frustration där ute. Svensk politik har inte visat sin bästa sida efter valet. Vi brukar ha en ganska rationell tradition i Sverige (…) Jag tror att det här urgröper förtroendet för svensk politik.
Löfvens nöt: lugna V, C och L
Stefan Löfven har drygt ett dygn på sig att göra alla parter nöjda. V anser att uppgörelsen innehåller för mycket högerpolitik samt få bort klausulen om att de inte ska få något inflytande.
– Vi vill att de (reformer) som har tagits bort ska återinföras. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken, säger Jonas Sjöstedt.
Samtidigt vill C och L hålla V borta från inflytande. På onsdag är nästa talmansrunda. Och på fredag sker den sista statsministeromröstningen.
Fastighetsjätte: Onödigt med marknadshyror
Marknadshyrorna på nyproduktion, en del av uppgörelsen, är onödig, säger Stena Fastigheters vd Cecilia Fasth till SvD Näringsliv.
Det går att få lönsamhet på nya hyresrätter med dagens hyressättningssystem, om man bygger dem i till exempel storstädernas ytterkrans där marken inte är för dyr. För oss är hyressättningen i nyproduktionen tillräckligt bra, säger Cecilia Fasth.
Hon anser att den nya regeringen i stället ska lägga vikt vid att underlätta för unga att köpa sin första bostad.
Debatter
Vi borde hylla euron i dag när EU parlamentet högtidlighåller eurons 20-årsjubileum, skriver Jasenko Selimovic, europaparlamentariker för Liberalerna, på DI debatt. Han föreslår att stabilitetspakten måste förses med kraftfulla sanktionsverktyg och att den europeiska valutafonden ska bli verklig.
Att klassa politiska frågor som säkerhetshot kan paradoxalt vara ett säkerhot, skriver Daniel Färm, tankesmedjan Tiden, på DN debatt.
Det är omöjligt att definiera vilka språkkrav som ska gälla för medborgare. Språktest syftar till ett symboliskt värde att ställa krav på en viss typ av medborgare, skriver forskarna Maria Rydell och Tommaso Milani, på SvD Debatt.