Löfven: »Koppling mellan stor migration och brott«

Text: Redaktionen

Bild: TT

»Helt ny linje för Löfven«

En stor migration har ett samband med brottsligheten, uppgav statsminister Stefan Löfven under onsdagens partiledardebatt. Men betonade att det inte är detsamma som att koppla ihop brottslighet med hudfärg eller religion.

»Om man har en migration som innebär i storleksordningen att man inte klarar av integrationen, då får man sociala spänningar i ett samhälle«, sade statsministern i SVT:s Aktuellt  på onsdagskvällen.

S är inte överens med MP i migrationsfrågan, och i juli nästa år går den tillfälliga migrationslagen ut.

»Vi kommer att se till att vi har en ny lagstiftning på plats, som är hållbar och gör att vi inte kommer tillbaka till den situation vi hade 2015«, sade Löfven.

En »helt ny linje för Löfven«, som lär få MP att reagera, uppger SVT:s inrikeskommentator Mats Knutson i en analys.

Generaldirektör avgår i protest

Karin Röding, Universitets- och högskolerådets UHR:s generaldirektör, avgår i protest mot regeringen och turerna kring högskoleprovet. Det meddelade hon själv på onsdagseftermiddagen. I augusti kom beskedet att provet ställs in, eftersom UHR bedömde att det inte går att genomföra på smittsäkert sätt. Men en majoritet i utbildningsutskottet ville genomföra provet i höst; i måndags kom beskedet att regeringen och samarbetspartierna beslutat att tillsätta en nationell provsamordnare.

»Politik har gått före hälsa i den här frågan«, säger Karin Röding till SvD.

Fem miljarder till företag

Företagare med enskild firma har varit särskilt utsatta under coronakrisen, och har sällan kunnat ta del av de krispaket regeringen levererat till följd av pandemin. Nu förslår regeringen och samarbetspartierna ett statligt stöd på fem miljarder kronor för att kompensera förlorade intäkter för enskilda firmor, som frisörer och kulturarbetare.

Som mest kan de få 120 000 kronor, och en omsättning på minst 200 000 kronor förra året krävs för att få stödet. »Det här är pengar som gör det möjligt för fler att överleva krisen«, säger Centerpartiets ledare AnnieLööf, rapporterar SR Ekot.

Sverige fryser bistånd till Belarus

Biståndsmyndigheten Sida fryser ytterligare projekt i Belarus där statliga aktörer har en aktiv roll, rapporterar SR Ekot. Sverige har sedan tidigare fryst två insatser i landet.

»Mot bakgrund av den senaste utvecklingen-demonstrationer och annat-finns anledning att frysa insatsen«, säger Christina Danielsson, chef, Östeuropaenheten, Sida.

Utrikes

Joe Biden: »Ett svek på liv och död«

Under ett kampanjmöte i Michigan inatt gick Demokraternas presidentkandidat till hårt angrepp mot president Donald Trump. I inspelade intervjuer med journalisten Bob Woodward i februari och mars i år ska Trump ha sagt att Demokraterna och medier överdriver risken för coronaviruset för att skada hans presidentskap, och att han själv vill tona ner riskerna med coronaviruset för att inte skapa panik. Något som Biden, enligt Fox News kallar »ett svek på liv och död mot det amerikanska folket«.

Pompeo misstänker Moskva för förgiftning

En stor risk finns att förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj beordrades av personer i ryskt ledarskap. Detta enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som enligt The Guardian också uppger att USA vill

» hjälpa till att ta reda på vilka som är skyldiga«. Navalnyj, som vårdas på Charitésjukhuset i Berlin, har väckts ur den konstgjorda koma han legat i och reagerar nu på tilltal.

Flera döda i bränder i USA

Nära hundra naturbränder rasar i delstaterna Oregon, Kalifornien och Washington och flera personer befaras ha omkommit. Brandmän har ännu inte hunnit ut till alla drabbade områden. I Washington har en ettårig pojke bekräftats död, i Oregon har en kvinna och hennes tolvåriga barnbarn har hittills bekräftats omkomna. I Kalifornien har tre personer hittats döda. Kate Brown, guvernör, Oregon, befarar »rekordstora förluster av liv och egendom«, rapporterar New York Times.

Debatter 

Både regeringen och en stor del av oppositionen saknar trovärdig politik för att minska gangstervåldet, anser Fredrik Kärrholm, polis och kriminolog. De straffskärpningar som föreslagits är otillräckliga, skriver han på DN Debatt. 

»För att motverka gangsterkulturen behövs en bred uppslutning. Skolor, fritidsgårdar, idrottsföreningar och ansvarsfulla mediebolag måste alla motarbeta denna destruktiva subkultur«, skriver han, och anser också att en förutsättning för detta är att invandringen, som han menar orsakar »social desorganisering«, minskar.

Även Andreas Hatzigeorgiou, vd, Stockholms Handelskammare, tar på DI Debatt upp kriminaliteten, som han ser som ett hot mot näringslivet.

»Den nya kriminaliteten riskerar att sätta käppar i hjulen för en stark och hållbar omstart av Sverige efter coronakrisen«, skriver han.

Dagens prismodell inom kollektivtrafiken är densamma som 1972. Ett stort behov finns att ompröva den, för att stoppa kollektivtrafikens förluster, skriver Torbjörn Eriksson och Bård Norheim, båda konsulter vid Urbanet Analys AB, på SvD Debatt. 

»Priset måste kunna påverka individens avresetid. Ett lägre pris under lågtrafik påverkar delar av kunderna att tidigare-eller senarelägga tidpunkten för avresa 30-45 minuter«, uppger de.