LO:s nya ordförande i intervju med Fokus: »LAS fungerar inte«

Text:

LAS, Lagen om anställningsskydd, infördes 1974. Susanna Gideonsson, i dag fackförbundet Handelsanställdas ordförande, som av allt att döma i dag bli LO:s nya ordförande, vill verkligen förändra LAS.

– Vi begärde förhandling redan 2017 för vi såg att LAS inte fungerar. Lagen ger inte det skydd på arbetsmarknaden som det var tänkt. Dels har lagen förändrats genom åren, dels har det utvecklats en praxis som inte ger skydd för din anställning som meningen var. Det ska vara en skyddslagstiftning, men vi har gått mot att vi har Europas sämsta skydd för våra anställningar, från att ha haft det bästa.

I sitt eget förbund, Handels, som organiserar bland annat butiks- och lagerpersonal, har hon sett hur de otrygga visstidsanställningarna vuxit i antal.

– I många andra länder har man i dag bättre verktyg för omställning vid arbetsbrist och uppsägningar med möjligheter till kompentensutveckling. Det vill vi också förhandla om, därför talar vi om det som trygghet och omställning.

– Sedan 2017 har det hänt en del, det politiska läget i dag är som det är. Överenskommelsen i Januariavtalet stökar till det i partsförhandlingarna.

LÄS OCKSÅ: Hon kan bli LO:s andra kvinnliga ordförande genom tiderna

I Januariavtalet fick C och L igenom att LAS skulle utredas, med större undantag i turordningsreglerna och nya regler om uppsägningar på ”osaklig grund” bland annat. När utredningen presenterade sitt förslag nyligen väckte den starka protester från facken i LO, TCO och Saco. Men i augusti sätter sig parterna på privata sidan vid förhandlingsbordet igen. En lösning avtalsvägen kan stoppa en lagstiftning.

Men även LO har varit splittrade i frågan. I slutet av 2019 blev det en öppen strid där några förbund, som IF Metall och Handels, har mer av en kompromisslinje, men flera förbund, som Byggnads och Kommunal, vill hålla fast i det som var det ursprungliga LAS.

Det är förändringarna på arbetsmarknaden som gör att även LAS måste förändras, menar Susanna Gideonsson.

– Ja, när vi närmar oss en miljon på svensk arbetsmarknad som inte har en fast anställning. Det har utvecklats sakta men säkert och spridits till allt fler branscher. Men är det den arbetsmarknaden vi vill ha? Där människor inte vet om de ska jobba nästa dag eller inte, där man inte vet om man kan betala hyra och mat i slutet på månaden. Nej, det är inte värdigt Sverige.

– Arbetsmarknaden ser annorlunda ut. Mycket har förändrats till det sämre för arbetstagarna. Då måste vi ta oss an de problem vi ser i dag, säger hon.

Men några fackförbund i LO verkar säga: Inga förändringar alls i LAS?

– Olika branscher har olika problem, men många har vi gemensamt. Ett exempel: till LO-kongressen 2008 hade Handels en motion om bemanningsföretag och hur de utnyttjades på arbetsmarknaden. Då fick vi inte igenom den. Men ser man i dag utbredningen av bemanningsföretag är det många fler förbund som ställer sig bakom det vill ville då. Vi inom Handels är till exempel inte så påverkade av underleverantörskedjor som andra branscher. Men självklart ställer vi upp och strider mot de avarter som finns där.

LAS-frågan har kommunala sidan i praktiken löst redan, men inte den privata?

– De har lite andra förutsättningar, det är ju inte enskilda företag som står för kostnaderna, då har de lättare hitta lösningar. Och det är bara att gratulera dem till ett bra omställningsavtal, säger Susanna Gideonsson.

FOTNOT: En längre intervju med nya LO-ordföranden Susanna Gideonsson kommer i veckans Fokus.