Märkligt tyst om Birgitta Ed – men nog inte länge till
De flesta svenskar vet vem David Batra är. En av Sveriges skarpaste och roligaste komiker, dessutom gift med hon som skulle bli statsminister. Hur mycket skulle David Batra behövt offra för sin hustrus karriär, om hon flyttat in i Sagerska palatset? Kan rikets förste man också vara maktens gisslare?
Vi fick aldrig svaret, och David Batra hanterade intressekonflikten genom att väldigt tydligt lyfta in elefanten i rummet.
De flesta av oss känner också till Filippa Reinfeldt, landstingspolitikern och kommunikatören som gjorde karriär i egen kraft, även om dåvarande maken intog Rosenbad.
Och de flesta kommer nog fortfarande ihåg Anitra Steen, kvinnan som också gjort karriär i alldeles egen kraft. Budgetstatssekreterare på finansen (Sveriges tuffaste jobb), generaldirektör på Skatteverket och chef för Systembolaget. Men när hon gifte sig med han som då var statsminister, Göran Persson, ifrågasattes hennes ställning, kompetens och kopplingar. Att angripa Anitra Steen blev ett sätt att komma åt hennes man.
Men vem känner till Birgitta Ed?
Det är flera självständiga, starka, intelligenta personer med egna personnummer som råkat förälska sig i någon som är eller blivit regeringschef. De blir därmed offentliga personer och kändisar, och tvingas i offentligheten uppge en del av den egna identiteten.
Men vem känner till Birgitta Ed? En självständig, stark kvinna med eget personnummer som gjort karriär i egen kraft. En av Sveriges skickligaste pr-kvinnor, medgrundare av byrån Springtime och numera seniorkonsult och delägare i kommunikationsbyrån Six year plan som bland annat sysslar med krishantering och affärsutveckling.
Dessutom är Birgitta en av Sveriges främsta Kinakännare, och hon var kampanjgeneral för ja-sidan i Euroomröstningen 2002.
Birgitta Ed presenterar uppropet "Ja till euron" år 2003. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Jag känner henne lite grann. Vi satt tillsammans i styrelsen för Utrikespolitiska institutet under några år. Roligare, smartare och kunnigare styrelsekollega får man leta länge efter. Den kvinnan skulle kunna bli statsminister.
Nu blir hon nog inte det, men hennes man har stora chanser att erövra Rosenbad, Sagerska och Harpsund. Birgitta Ed är gift med moderatledaren Ulf Kristersson, en man hon träffade i Strängnäs när hon var 15, han var 20 och bägge var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Med tanke på hennes ställning i dag och potentiella ställning i morgon är det märkligt tyst om Birgitta Ed.
Jag tror att den pr-kvinna som vet hur man ska komma in i tidningen också vet hur man ska lyckas stanna utanför. Det är en mycket medveten strategi att det enda framträdande Birgitta Ed gjort sedan maken blev partiledare är en kort intervju med Svensk Damtidning på Stockholms central i februari i år.
Där berättar Ulf Kristersson om det familjeråd som föregick beslutet att kandidera som partiledare:
– Vi hade en familjehelg där vi diskuterade igenom vad det här jobbet skulle innebära. Hade familjen inte velat detta hade jag inte gjort det. Familjen är det allra viktigaste för mig.
Birgitta Ed fortsätter i Svensk Damtidning:
– Nu har vi bestämt att Ulf har den här uppgiften och då kan ju inte jag vara i Kina i två veckor. Det går faktiskt inte om man har ett ansvar. Det måste vara så, för annars hade inte den här familjen kunnat hålla ihop.
Detta är inte USA. Ulf Kristersson är inte Donald Trump och Birgitta Ed är ingen Melania.
Men det handlar snart inte bara om att få tiden att räcka till. Birgitta Eds situation blir mycket utsatt om Ulf Kristersson blir statsminister. Det är redan svårt med en partiledarmaka som seniorskonsult i just en kommunikationsbyrå. En byrå som sysslar med påverkansarbete kan knappast ha statsministerns fru som delägare. Det kan bli svåra jävssituationer och kritiken från politiska motståndare kommer att bli skoningslös.
Detta är inte USA. Ulf Kristersson är inte Donald Trump och Birgitta Ed är ingen Melania. Trots allt hon kan och gjort kommer Birgitta Ed att tvingas välja en annan väg. Eller också måste Ulf Kristersson välja bort det han just sagt ja till. Här handlar det om rollen, inte vem som är man eller kvinna.
Det blir ett tufft offer för en make/maka som har ett eget personnummer. Till skillnad från de andra partiledarmakarna, män eller kvinnor, som med viss möda kunnat behålla sina karriärer, har Birgitta Ed ett jobb och ägarskap som är svårt att förena med Sagerska och Harpsund.
Det är en ren tidsfråga innan Birgitta Ed måste gå i kloster.