Marknaden framför allt i Åsele

Ingen är förvånad. Som väntat finns vinnaren i kategorin kultur i Västerbottens inland.

Text:

Åsele – vinnare Kultur och fritid

Det är lite deppigt i Åsele just nu. I kommunen med 2 825 invånare är marknaden den tredje helgen i juli den årliga höjdpunkten. Det brukar pratas om 150 000 besökare varje år, den största i norra Sverige. På dagarna handlar allt om knallarna, på kvällarna är det tivoli och festival. I år skulle bland andra Melodifestivalstjärnan Anis Don Demina, Drängarna och Markoolio spela, men så blir det inte. Pandemin satte återigen stopp för marknaden som är det absolut största kulturevenemanget i kommunen både ur ett ekonomiskt och ur ett besökarperspektiv. Marknaden har anor från 1600-talet. Förra året när den ställdes in fick kommunen skjuta till 200 000 kronor i ett riktat föreningsbidrag till olika föreningar.

Kommunalrådet Andreas From (S) är glad över att Åsele för andra året i rad toppar rankingen över landets kultur- och fritidskommuner. Åsele sticker ut i ett par kategorier; bland annat lägger man mycket pengar på både kultur och fritid, och man har såväl fler idrottshallar som fritidsgårdar per capita än någon annan kommun.

Åsele

Befolkning: 2 825 (2021–03)

Flyttnetto: 37

Medianinkomst: 240 192

Skattesats: 34:95

Politiskt styre: S+ÅP (Åselepartiet).

Största parti kommunvalet: S 37,6 (förändring sedan 2014: +11,4)

Snittpris för småhus per kvadrat­meter: 1 960 (förändr 12 mån: FF*) 

Kändis: Sverker Sörlin, idéhistoriker.

* FF = För få försäljningar för snittpris.

Såklart är Fokus utmärkelse kul för kommunen, men beskedet om att marknaden fick ställa in i år också överskuggar det mesta just nu. Kulturen har redan tagit stryk i år på grund av pandemin och restriktionerna.

– Den har blivit lidande, givetvis, kultur handlar ju om att mötas och det är lite kärvt läge, säger Andreas From.

Att antalet fritidsgårdar per invånare blir högt i kommunen är inte så konstigt eftersom det bor knappt 3 000 personer där, men kommunen har även länge satsat på kultur- och fritidsverksamheten. Åsele är en föreningstät kommun och har till skillnad från nästan alla andra kommuner i området lyckats stoppa det stora befolkningstapp som annars snarare är regel än undantag i de norrländska inlandskommunerna.

Men Åsele är inte ensamt i närområdet om att hamna högt upp i Fokus årliga kultur- och fritidsranking. Det satsas på föreningarna här uppe och det finns många ytor för föreningarna att bedriva sina verksamheter.

 Men även om det finns många bibliotek och många idrottsplaner är det marknaden som dominerar i Åsele. Det är marknaden som gör att föreningarna går runt och flera verksamheter lever på intäkterna från den tredje helgen i juli resten av året.

– Man tillför ju mycket resurser dit, men man får mycket tillbaka av det. Bara marknadsföringsvärdet är på flera miljoner. Det är en fantastisk portal för kommuner som vår att visa upp sig. Det ska vi inte ursäkta oss för, utan vi ska vara stolta, säger kommunalrådet Andreas From (S), som tvingats ställa in marknaden två år i rad nu.

– Det är inte bra, men det finns inga alternativ egentligen. Nu finns det vissa lättnader restriktionsmässigt men att få till en så omfattande grej som en marknad känns inte möjligt. Vi har tagit beslutet att den inte anordnas i år. Det är det enda rimliga –    men direkt när det är över kommer vi att satsa stenhårt. Det är inget koncept som ska överges utan det är ett av våra guldägg som ska vårdas, säger Andreas From.

Kultur och fritid

Kommun (Poäng)

  1. Åsele (43,6)
  2. Sorsele/Norsjö (33,2)
  3. Malå (29,2)
  4. Jokkmokk (28,9)
  5. Storuman (27,7)
  6. Övertorneå (27,3)
  7. Härjedalen (27,1)
  8. Robertsfors/Dorotea (25,8)

Kultur och fritid: Sammanlagda kultur- och fritidskostnader; antal och anställda på bibliotek; lånefrekvens; bokinköp; verksamhet inom kultur- och musikskola; aktivitet i studieförbund; deltagande i idrott bland unga; tillgång till idrottsanläggningar och andra gemensamma aktiviteter; restauranger.