Maskrosorna mot blåsipporna

Text:

Bild: Henrik Montgomery / Scanpix

Det kommande valåret ska handla om sverigedemokraterna, om man frågar miljöpartiet. Allt i de grönas strategi handlar just nu om att positionera sig mot Jimmie Åkessons parti. Sverigedemokraterna vill stänga gränser, miljöpartiet vill öppna dem. Där ska konflikten ligga, enligt miljöpartiets plan. Under måndagen, på sverigedemokraternas dag, såg man dem i Almedalen iklädda tröjor med tryck som hyllade att gömda flyktingar fått rätt till vård och skola.

I första hand är det Europaparlamentsvalet de vill få att handla om tolerans, öppenhet och migration. Valet 2009 handlade allt om fisk och Isabella Lövin var den kandidat som skulle omvandla miljöpartiets EU-motstånd till den pragmatiska tanken om att unionen gick att använda för goda syften. Kanske kan migrationsfrågan bli lika populär, det är åtminstone den enda delen av sin politik Sveriges tredje största parti har lyckats få igenom den här mandatperioden.

Gustav Fridolin och Åsa Romson är båda tillbaka från föräldraledigheterna, men det är inte bara den helt språkrörslösa månaden i början av året som fått människor både innanför och utanför partiet att fråga sig hur det egentligen står till med ledarskapet hos miljöpartisterna. En oerfaren och vild riksdagsgrupp rör till det för ledningen, för att inte tala om kongressen, som visserligen antog ett nytt partiprogram utan det kaos som kännetecknat de tidigare processerna, men som också körde över partiledningen i tre viktiga frågor och därmed sänkte partiets nylagda budget.

Åsa Romson är inte på plats i Almedalen. Det ger ännu större utrymme för Gustav Fridolin att skina. Under veckan pratar han skola, skola, skola och lite miljö på olika seminarium och under pressträffen imorgon ska han släpa ut journalisterna en halvtimme utanför Almedalen för att kunna hålla den i en skolsal. Han är ju som bekant även lärare, och bygger helst sin politik på personliga erfarenheter och starka känslor.

Läs Fokus rapportering om miljöpartiet:

Gustav Fridolin känner efter så mycket att han tappar bort strategin som gjort miljöpartiet till Sveriges tredje största parti.
Här kommer alla känslorna på en och samma gång 

Isabella Lövin skulle ta striden med fiskeindustrin. På köpet blev hon modellen för hur man lyckas i Bryssel.
Aktivisten i stimmet

Konstitutionsutskottets trovärdighet är beroende av om man lyckas hålla partipolitiken borta. Hittills har det inte gått så bra.
Pajkastning över blocken

Nygamla bråk och otydligt ledarskap försvagar miljöpartiet.
Växtvärken 

Moderaterna ser nu sin chans att ta över Malmö. Det är miljöpartiet som avgör om de ska lyckas.
Ohelig allians

Ulrika Kärnborg togs in som extern skribent då miljöpartiets förslag till partiprogam skulle skrivas.
»Vi använde ordet klimatsmart mycket«

Att vara landets tredje största parti behöver inte betyda att man har makt. Fråga Romson och Fridolin.
Tillbaka på ruta ett