Miljontals nya doser på gång
Bild: TT
Det var den sista pressträffen innan påsken och statsepidemiolog Anders Tegnell satt som vanligt i sitt hörn hos Folkhälsomyndigheten och berättade om läget i Sverige just nu.
60 procent av alla i Sverige över 90 år var då färdigvaccinerade, drygt 30 procent av alla mellan 80 och 89 år likaså. Sakta men säkert var vi på väg ur fas ett i vaccinationsprocessen och på väg in i fas två.
Delar av Sverige hade redan börjat att vaccinera 65 år och äldre. Från Stockholm kom det vittnesmål om oroligheter utanför Sabbatsbergs sjukhus efter att man testat drop in-vaccinering för personer över 75. Det fungerade inget vidare, enligt vittnesmål var det minst sagt irriterat i kön.
Vaccinationerna är i gång, men det går fortfarande relativt sakta. Jämfört med övriga Europa har Sverige ökat takten, men man ligger fortfarande strax under Europasnittet.
– Det fortsätter att gå i långsam takt. Helt och hållet styrt av leveranserna, sa Anders Tegnell på pressträffen.
Vaccinationerna har tillfälligt tappat fart av två skäl. Dels på grund av stoppet av Astra Zeneca-vaccinet och oron kring bieffekterna, men framför allt handlar det alltså om leveranserna.
– För att kunna nå målet skulle det krävas ytterligare leveranser än de som i dag är prognostiserade, sa Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner på en presskonferens i slutet av mars.
Beskedet från Johnson & Johnson var därför välkommet, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Till skillnad från övriga vacciner krävs bara en spruta och leveranserna som lovades var stora. I Sverige kan vi förvänta oss drygt 67 000 doser av vaccinet i april och närmare 1,2 miljoner doser innan juni är slut, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Johnson & Johnsons vaccin godkändes av EU-myndigheter för en knapp månad sedan och har i kliniska studier med 44 000 deltagare visat upp ungefär 67 procent skyddseffekt, alltså bättre än Astra Zeneca-vaccinet men en lägre effekt än vad vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna kunnat visa upp.
Men enligt Tegnell ger alla vacciner ett bra skydd. Enligt en sammanställning som Folkhälsomyndigheten har gjort är det bara 200 av 430 000 personer som smittats av covid-19 efter att ha fått den andra dosen. Av den dryga miljon som fått en spruta har 6 000 smittats efter den första dosen. Enligt sammanställningen har då personerna smittats inom de två första veckorna efter vaccineringen, vilket betyder att skyddet från vaccinet ännu inte hunnit börja verka.
»Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt,« skrev statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande efter att sammanställningen presenterats.
Enligt Folkhälsomyndighetens prognoser kommer Sverige att få 2,1 miljoner doser vaccin i april, 2,6 miljoner doser i maj och närmare 4 miljoner doser i juni. Därefter ökar takten i produktionen ännu mer och innan september är över ska Sverige ha fått 21 miljoner doser.