Nätfrågor splittrar moderaterna

Text:

Bild: Scanpix

»Statsministern skickar en personlig hälsning till alla mina twitterkompisar och alla nördar på ön.«

Någonstans på vattnet mellan Slussen i Stockholm och skärgårdsidyllen Vaxholm hade Mary X Jensen närmat sig [[Fredrik Reinfeldt]]. Statsministern skulle snart hålla sommartal. Moderatbloggaren Jensen, som skriver på MinaModerataKarameller, bad om en hälsning och fick en. Sekunder senare skickade hon sitt twitterinlägg.

»Nördarna på ön« var de hundratals datorentusiaster som samtidigt befann sig på Tjärö i Blekinge för att diskutera sociala medier. Hälsningen skickades vidare och snart hade den nått tusentals personer.

– Då förstår man vilket genomslag internet har, säger Jensen som arbetat i it-branschen sedan åttiotalet.

– Vi som är online förstår det. Men de andra förstår inte. Tyvärr är det de andra som sitter och bestämmer, säger hon.

Jensen är kritisk till hur moderaterna, liksom resten av de etablerade partierna, har hanterat frågor kring internet och den personliga integriteten. Först FRA-lagen, sedan Ipred. Då är det inte konstigt att [[piratpartiet]] fick sådana framgångar i Europaparlamentsvalet, anser hon.

7,1 procent av väljarna i Sverige valde att rösta på piratpartiet. 225 915 personer. Bland förstagångsväljarna, de mellan 18 och 21 år, blev piratpartiet största partiet med 24 procents stöd. I åldersgruppen 22 till 30 år fick de 17 procent av rösterna. Det var mer än vad moderaterna fick.

Moderaterna gjorde ett med deras mått mätt dåligt val. De hamnade på 18,8 procent, mer än sju procentenheter lägre än vid riksdagsvalet 2006 och endast marginellt bättre än i förra EU-valet.

Resultatet berodde visserligen inte på att piratpartiet tog deras väljare, enligt SVT:s valundersökning. Men valet synliggjorde moderaternas stora problem just nu: att locka de unga väljarna. Starkast stöd fick partiet i gruppen 65 år och äldre. Och inget parti var lika dåligt på att mobilisera sin egna väljare. Bara 60 procent av dem som sade sig vara moderater röstade på partiet.

Har valresultat och framgången för piratpartiet lett till att moderaterna börjat ompröva sin politik?

Mary X Jensen är väldigt tveksam.

– Jag tror inte att man lärde sig något av det här. Och jag hyser inga stora hopp om att det ska bli någon förändring inför nästa val.

Därför har hon nu bestämt att själv kandidera för moderaterna i riksdagsvalet 2010 och driva integritetsfrågor.

Moderata ungdomsförbundets ordförande [[Niklas Wykman]] är desto mer övertygad om att EU-valet kommer att få konsekvenser.

– Det är klart att det finns en ödmjukhet i partiet inför det bistra faktumet att det går dåligt för oss bland unga männi­skor. Det gör givetvis att man lyssnar mer på oss nu än när vi framförde kritik tidigare, säger han.

Wykman talar inte längre om att avgå, som han gjorde för att protestera mot FRA-lagen för ett år sedan.

– Jag är övertygad om att moderaterna kommer förbättra sig. Sedan måste vi i Moderata ungdomsförbundet ta strid för att den bättringen blir tillräckligt stor och tydlig för väljarna, säger han.

Än så länge har det inte synts några konkreta tecken på en omsvängning inom moderaterna. Reinfeldt valde i sitt sommartal förra helgen att tala om annat. På moderaternas arbetsstämma i Västerås som pågår just nu diskuteras varken internet eller övervakning. Och partisekreterare [[Per Schlingmann]] vill inte uttala sig innan moderaternas eftervalsanalys, som leds av [[Tobias Tobé]], presenteras någon gång i höst.

Riksdagsledamoten [[Karl Sigfrid]] är den moderat som tydligast profilerat sig som motståndare till partiets ståndpunkter om fildelning och FRA-lagen.

– Jag tror inte att det kommer bli några omsvängningar direkt. Och jag vet inte själv om jag skulle förespråka det heller. Åtminstone inte några snabba omsvängningar, för jag tror inte någon skulle uppfatta det som seriöst.

Sigfrid hoppas i stället att partiet kan arbeta fram en ny politik för personlig integritet, snarare än att riva upp redan beslutade lagar. Men att vinna ungdomars förtroende kommer att ta tid.

– Det kommer inte gå snabbt. Och självklart kommer vi att mötas med en misstro till att börja med, säger Sigfrid.

– Vi kommer inte att vara det parti som har störst förtroende i de här frågorna i valet 2010. Men vi kan kanske komma så långt att människor som i övrigt tror på arbetslinjen och de kärnfrågor där moderaterna redan i dag är starka, att de åtminstone inte låter sig avskräckas på grund av internetpolitiken.