Partiet Vändpunkt: »Utlys nödläge för klimatet«

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT

Det är några punkter i Partiet Vändpunkts (PV) EU-valmanifest, som presenterades under onsdagen i en källarlokal i Gamla stan.

Partiets toppkandidat inför EU-valet är 26-åriga nationalekonomen Kitty Ehn från Karlskrona. På listans andra plats finns  riksdagsledamoten Valter Mutt och på tredje plats står EU-parlamentarikern Max Andersson.

Men det är med knappa resurser som partiet går till EU-val. Partiets talesperson och före detta miljöpartisten Carl Schlyter uppger för TT att både pengar och frivilligt arbetande behövs.

Schlyter, tidigare Europaparlamentariker och EU-nämndens ordförande, lanserade Partiet Vändpunkt i februari i år, som en protest mot januariavtalet och i syfte att skapa ett parti med mer förankring i gräsrötterna än Miljöpartiet.

Överenskommelsen mellan S, MP, L och C kommer enligt Schlyter att öka samhällsklyftorna och missnöjet mot traditionella partier. Schlyter, som nu är Partiet Vändpunkts talesperson, hoppade av Miljöpartiet redan i januari och hade först tänkt starta ett ekologiskt hållbart skogsbolag. Januariavtalet fick honom dock att ändra sina planer.

En av partiets visioner är att EU ska minska sina klimatpåverkande utsläpp med 80 procent fram till 2030. Partiet föreslår också att EU:s konkurrensregler ska förbjuda alla subventioner av fossiloberoende investeringar och infrastruktur, och vill införa klimattullar mot länder som inte bidrar till att nå målen i Parisavtalet. På Twitter skriver Carl Schlyter också att partiet vill ha finanstransaktionsskatt, återinföra förbud mot finansiell spekulation på mat och skärpa kampen mot skatteflykt.

Partiet Vändpunkts fokus på att hålla ihop stad och land skiljer enligt Schlyter PV från Miljöpartiet, men även det nya partiets systemkritik mot banksystem, skuldökning, och mot spekulation på mat och råvaror. Partiet vill också att EU ska införa regler om neutrala cigarettpaket, att företag med aggressiv skatteplanering ska svartlistas och att offentlighetsprincip enligt svensk modell ska införas för alla EU-institutioner.