Pengar luktar inte

Text:

– Herr talman, mänskliga rättigheter och feminism är alltid viktigare än affärer. Naturligtvis.

Göran Persson andades ut en bra stund innan han besvarade Lars Ohlys fråga i partiledardebatten. Det var långt före den arabiska våren och avslöjanden om svenska vapenfabriker i Saudiarabien, men pudelns kärna var densamma som nu. Också i retoriken.

Sedan riksdagen beslutade att reglerna för vapenexport måste bli hårdare har fem år gått till nytt lagförslag, men har något verkligen hänt?

Vapenindustrin ser en framtid kantad av luddiga formuleringar som klåfingriga politiker kan använda för att stoppa miljardaffärer. Fredsrörelsen ser samma formuleringar som en möjlighet för myndigheten ISP – den som prövar tillstånden – att kompromissa bort mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling globalt.

När Morgan Johansson presenterade det nya lagförslaget i måndags var det också dags för en gammal sanning. Att svensk vapenexport är viktig för att behålla den militära alliansfriheten. Den där friheten från allianser som vi har om man inte räknar med det utökade samarbetet med Nato eller med solidaritetsförklaringen, den som innebär att om något EU-land eller nordiskt land angrips så ställer Sverige upp, också militärt.

Men det är ju sant att försvarsindustrin under det kalla kriget var en viktig del av neutralitetspolitiken. Och att försvarsindustrin i dag är en viktig del av politiken.

Hur som helst.

Enligt Morgan Johansson är lagändringen en medelväg mellan de som vill ha ett absolut stopp, och de som vill exportera mer. Och bara omkring 10 procent av den totala vapenexporten går till icke-demokratier. En »väldigt liten del« som ministern sa i Ekots livesändning.

Så liten, men ändå så viktig för Wallenbergarna, förlåt, alliansfriheten.

Mänskliga rättigheter och feminism är, naturligtvis, fortfarande viktigare än affärer