Polischef: Storstadsgäng i ”oheliga allianser” i norr
Kriminella gäng expanderar norrut. Polischefen Lars Wahlberg ser oheliga allianser med andra kriminella.
Bild: Mats Andersson/TT / Polisens pressbild
– Man ser att man kan tjäna pengar apropå att det inte är lika stor konkurrens på marknaden. Då pratar jag främst narkotika.
Lars Wahlberg är biträdande regionpolischef i region Nord. Han berättar att myndigheten har sett en ökning av kriminalitet i norra Sverige som är kopplad till de kriminella nätverken från storstäderna. Men det är inte bara narkotikaförsäljningen som påverkats, bedrägeribrottsligheten har också ökat. Regionen har en högre andel brottsoffer än rikssnittet.
Än så länge har regionerna klarat sig relativt väl från den organiserade brottsligheten, även om det finns närvaro från MC-gäng i framför allt Luleå. Men Lars Wahlberg tror att intresset för regionen kommer att öka ännu mer i bakvattnet av de nya industrietableringarna i norr. Mer pengar till regionen innebär också fler möjligheter att sko sig ekonomiskt på kriminalitet.
– Där ser man möjligheter till ekonomisk brottslighet. Men i spåren följer annan brottslighet. Narkotika och i spåren på narkotika, våldsbrott, säger Lars Wahlberg.
POLISEN HAR SETT att de förortsbaserade kriminella nätverken har ägnat sig åt bedrägerier i högre utsträckning under senare år än tidigae. I oktober kunde Aftonbladet berätta att ett kriminellt nätverk från järvafältet i Stockholm misstänks ligga bakom över 300 fall av bedrägerier. Medlemmar i nätverket lurade enligt åtalet pensionärer till att föra över stora summor pengar och levde sedan lyxliv för pengarna.
Nu ser Lars Wahlberg att det finns individer från MC-brottsligheten som har kontakt med individer från kriminella nätverk från storstäderna.
– Men man ser att man kopplar ihop sig med folk från kriminella gäng från storstadsområden, säger Lars Wahlberg.
När storstadsnätverken tar över droghandeln i en mindre svensk stad förändras hierarkierna på orten, menar Katharina Tollin, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå) och en av rapportförfattarna till rapporten ”Narkotika” som släpptes i höstas.
– När ett storstadsnätverk tar över narkotikamarknaden på en sådan plats kan det innebär att lokala säljare och distributörer enbart får sälja detta nätverks narkotika eller att de betalar procent på försäljningen av annan narkotika till marknadsägaren. Själva ägandet är beroende av storstadsnätverkets varumärke och våldskapital, säger Katharina Tollin.
Framför allt är det förortsbaserade kriminella nätverk som är baserade i Stockholm, Göteborg eller Malmö som söker sig till andra städer för att etablera sig, enligt Katharina Tollin.
– Öppen gatuförsäljning kan vara en indikator på en stark närvaro av kriminella nätverk i ett visst område, men det är inget som automatiskt följer av att ett visst nätverk tar över en narkotikamarknad.
I STÄLLET SKÖTS NARKOTIKAAFFÄRERNA på andra sätt. Ofta har nätverken säljare som har tillgång till telefoner med kontaktuppgifter till köpare eller kontakt med köpare via sociala medier. Den öppna narkotikaförsäljningen är med andra ord ofta inte bärande för själva affären, men kan fylla andra syften.
Bland annat kan nätverken helt enkelt behöva skyltfönster. Den är inte så viktig för försäljningen, men desto viktigare för att kunna visa upp sig.
– Mycket talar för att öppen gatuförsäljning i bostadsområden främst uppstår på platser som ett skyltfönster utåt, som en manifestation av ägandet av platsen eller till följd av att det finns många unga säljare som ännu inte hunnit "bygga upp en lur" med en egen kundkrets, säger Katharina Tollin.
Än så länge är den organiserade gängbrottsligheten i norr mindre vanlig än i södra Sverige. Även skjutningarna är färre, enligt Lars Wahlberg på polisen beror det delvis på att det finns färre vapen i regionen än vad det finns i södra Sverige. En annan anledning till att nätverken inte är lika etablerade kan enligt Lars Wahlberg bero på geografin. Det är långt mellan städerna i norr.
– Det tar tid att åka mellan städerna. Det finns en viss tröghet som gör atat vi har hyfsad koll. Vi har inte den belastningen än så länge på antal kluster, brott och individer som gör att vi har koll på individerna. Det har tjänat oss väl. Vi har kunnat arbeta aktivt och ändå regelbundet kunnat störa verksamheten, säger Lars Wahlberg.
***
Läs även: Teodorescu Måwe: Ordet u-land ruskade om Sverigebilden
Prenumerera på Fokus här.