Regeringen vill skärpa den inre utlänningskontrollen
Polisen och Kustbevakningen ska få möjlighet att kroppsvisitera människor i sökandet efter pass och id-handlingar, anser statsminister Magdalena Andersson (S).
Bild: Fredrik Persson / TT
Under sin valturné med start i Växjö fokuserar statsministern på den grova brottslighet som hon säger ”hotar det vi älskar med Sverige”. Samtidigt kommer hon med en varning:
– Vi behöver vara inställda på en sommar där vi riskerar att se fortsatt våld.
Regeringen vill stärka kontrollen över vem som befinner sig i Sverige.
– Möjlighet till kroppsvisitering är avgörande för att kunna identifiera en utlänning som inte frivilligt medverkar till att klarlägga om han eller hon har rätt att vistas i landet. Givetvis kommer det att krävas en grundad misstanke för att visitera människor, säger Andersson.
Den som får avslag på asylansökan ska lämna landet, framhåller hon, och säger att polisen och kustbevakningen efterfrågat möjligheten att kroppsvisitera utländska medborgare.
Hon ser en klar koppling mellan den grova kriminaliteten och det faktum att många vistas i Sverige illegalt. För att försörja sig hamnar många som kommit hit med de bästa intentioner i svartarbete, vilket i sin tur gynnar de kriminella gängen, enligt statsministern.
Regeringen vill också titta på vad Andersson beskriver som ”madrassboenden” där många bor i trånga lägenheter, ofta på svarta kontrakt. Statsministern säger sig vilja gå till botten med grundorsaken till problemen och nämner i nästa mening att Sverige haft en hög migration och en dålig integration.
Regeringen vill också kunna vräka kriminella som använder hyreslägenheter som bas för vapenvåld och narkotikahandeln lättare än i dag.
– Grannarna ska kunna bo kvar snarare än de kriminella, säger Magdalena Andersson.
Det finns redan i dag möjlighet att vräka hyresgäster som begått brott, men regeringen vill att det ska bli lättare och tillsätter en utredning om detta.
Magdalena Andersson vill också se straffskärpningar för dem som gång på gång döms till fängelsestraff för grova brott. De ska inte regelmässigt släppas ut efter två tredjedelar av strafftiden, i stället bör utgångspunkten i de fallen vara att sitta hela strafftiden, anser hon.
En utredare ska även se över om återfall i brott under villkorlig frigivning bör leda till en strängare reaktion än i dag, något regeringen presenterade i förra veckan.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, kallar Anderssons i initiativ för ”gammal skåpmat”.
”Sverige behöver en regering som vågar ta tuffa beslut och som gör vad som krävs. En M-ledd regering kommer gå från ord till handling och genomföra den största offensiven någonsin mot kriminaliteten”, skriver han i en kommentar till TT.
***