Rekordlågt, Reinfeldt
Bild: Pontus Lundahl/Scanpix
Den borgerliga alliansen får lägre betyg än någonsin tidigare i Synovate Temos förtroendemätning. Och löftena om en ny utnämningspolitik pressar Fredrik Reinfeldt. Han har historiens mest politiserade regeringskansli, visar ny forskning.
Fredrik Reinfeldt har en märklig relation till journalister. Obestridligt skicklig att hantera dem, samtidigt snarstucken. När han lättar på förlåten och visar känslor kring sin mediebild osar det av undertryckt raseri. Som när han kommenterade en av de få för regeringen positiva opinionsmätningarna i början av juni.
– Om verklighetsbilden från Demoskop stämmer är grunden för hela det kommenterade Sverige felaktig. Enligt dem har vi ju redan förlorat nästa val, sa han.
Det lät mest som ett rop på hjälp. Bara den med problem försöker skjuta budbäraren. De månatliga partimätningarna visar en tydlig tendens: vänsterblocket har kanske nått sin topp, men leder tryggt över de borgerliga.
Trots att regeringen genomfört mycket av sin politik får den rekordlågt betyg, visar en ny opinionsundersökning som Synovate Temo gjort på Fokus uppdrag.
Mätningen visar ett övergripande och samlande omdöme. Svaren på två frågor om regeringen och oppositionen är bra eller dålig räknas samman till ett förtroendebetyg.
Regeringens landar på minus 3, medan oppositionen får plus 13. Aldrig tidigare under de tre år den typen av mätningar gjorts har de borgerliga haft så svagt resultat.
– Vi vet sedan tidigare att den här mätningen är en viktig indikator inför riksdagsvalen. Regeringen har nu en uppförsbacke framför sig. Det är fler som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb än dem som tycker att den gör ett bra, säger David Ahlin, analytiker på Synovate Temo.
Sedan valet har båda blocken fått kritik i medierna. Regeringen, heter det, har inte funnit sin roll, och statsministern är osynlig. Oppositionen sägs vara splittrad, osäker på det ideologiska målet, och för lat.
Men väljarna lovordar nu vänsterblocket som aldrig förr. Toppbetyget plus 13 kan jämföras med minus 31 på hösten 2004. Resultatet nu är till och med högre än den borgerliga alliansens toppnotering efter mötet i Högfors.
– Min bedömning är att många väljare tycker att regeringens politik har en annan fördelningspolitisk profil än förväntat. Vilket också har varit ett genomgående tema i vårens medierapportering, säger David Ahlin.
Det initiativ som de borgerliga hade för två år sedan är borta med vinden. Opinionsmässigt är de åtta månaderna i Rosenbad ett fiasko.
Å andra sidan: moderatstrategen och pr-makaren Per Schlingmann kanske är nöjd. Nu har han bra argument för att få fotfolket att börja jobba igen. Det är 2010 man ska vara populär, inte nu.