Resa på egen risk
Bild: Jacquelyn Martin /Scanpix
William McKinley var en lika entusiastisk som outtröttlig handskakare. Tack vare sin teknik – ett hastigt grepp som smidigt ledde förbi potentiella väljare innan det släppte taget – kunde USA:s 25:e president avverka uppemot 50 handslag i minuten. Han greppade, ledde och släppte i ett rasande tempo.
Under ett evenemang i staden Buffalo en septemberdag 1901 kom så till sist turen till anarkisten Leon Czolgosz, som i stället för att hälsa med högerhanden sköt republikanen i buken med en revolver som gömts i en näsduk. McKinley avled senare av sina skador och det tredje presidentmordet i landets historia var ett faktum.
I dag tar polismyndigheten Secret Service, som efter attentatet fick det formella uppdraget att hålla den amerikanska presidenten vid liv, inga risker för att svika sitt motto »Värdig tilllit och förtroende«. Och varje destination sätter sin egen prägel på säkerhetscirkusen som omgärdar statschefen. När Barack Obama och hans fru Michelle till exempel ville åka på safari i Tanzania häromåret visade läckta dokument att den särskilda insatsstyrkan skulle förses med högkalibriga vapen för att kunna »neutralisera« geparder och lejon.
I Stockholm strövar få vilda rovdjur fritt. Likväl har huvudstaden skakats av såväl ett terrordåd som två ministermord, våldsdåd som tas med i beräkningarna inför Obamas Sverigebesök den 4–5 september.
– Det allmänna ryktet är att Sverige är ett lugnt och harmoniskt land och varken deckare eller självmordsbombare har ruckat på det. Men egentligen borde vi uppfattas som osäkra i och med morden på Olof Palme och Anna Lindh. Tittar man på statistiken har Sverige relativt sett drabbats av fler politiska mord än USA, säger Olle Wästberg, före detta svensk generalkonsul i New York.
Han berättar att när Göran Persson som statsminister var på officiellt besök i New York skickade Secret Service utan omsvep ett stort pådrag till flygplatsen och forslade därefter svensken i ilfart mot Manhattan genom en avspärrad Lincolntunnel.
– När vi hade dumpat Persson på Waldorf Astoria undrade jag om de gjorde så med varje premiärminister. »Nej, bara för riskländer«, svarade chefen och läste i sina papper: »Två politiska mord, ett olöst.«
Secret Service har ett stort behov av att samarbeta med polisen på plats och få information om hotbilder och potentiellt farliga individer. En förtrupp anlände redan för två veckor sedan tillsammans med representanter från det amerikanska utrikesdepartementet och Vita huset för att sondera terrängen.
– Svensk polis har huvudansvaret för presidentens säkerhet så länge han är i Sverige. Det är främst Säkerhetspolisen, Stockholmspolisen och Rikskriminalpolisen som förbereder säkerheten tillsammans med amerikanska myndigheter, säger Niklas Åström, kommenderingschef vid Säpo.
Samtidigt skulle USA aldrig få för sig att lägga överbefälhavarens liv i händerna på någon »lokal sheriff«, säger Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning som skrivit en bok om hur det gick till när president Bush besökte EU-toppmötet i Göteborg 2001. Secret Service undersöker minsta papperskorg i de områden där presidenten vistas, och på taken i närheten vaktar prickskyttar.
– Redan vid Bushs besök tog man terrorhoten på stort allvar men i dag är den röda flaggan konstant upphissad vart de än åker. Ända sedan Palme tog upp kampen mot amerikanerna finns det dessutom inom säkerhetstjänsten en tveksamhet mot Sverige som man anser ger terrorister från världens olika hörn fristad. De är oroliga för att en socialist eller en terrorist gömmer sig bakom varje buske.
Fakta | Första bilaterala mötet
När USA:s president Barack Obama besöker Sverige den 4–5 september är det första gången som en amerikansk president kommer till Sverige för ett bilateralt möte.
Obama kommer även att träffa flera nordiska regeringschefer innan han åker vidare till G20-mötet i S:t Petersburg.
Uppemot 2 000 poliser kommer att arbeta i samband med besöket, enligt Polistidningen.