Röstjakten i det grönländska valet
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT
»Man vill gärna ha folks skattekronor, men man vill inte ge dem demokratiska rättigheter. Det är oetiskt och dubbelmoraliskt«, dundrade Demokraatits Justus Hansen i ett pressmeddelande. »Det är hänsynslöst«, kommenterade Atassut-politikern Angutinnguaq Heilmann. Siumuts förslag om att inflyttade inte ska få rösträtt förrän efter mellan två till sju år har rört upp debatten på Grönland.
Som det är nu får inflyttade rösta först efter sex månader i landet, något som också gäller för grönlänningar som återvänt hem efter att ha exempelvis ha studerat i Danmark. Utspelet som gjordes den 18 oktober handlar om att Siumut, vars ledare Kim Kielsen även är landets regeringschef, anser att människor som endast bott i landet i sex månader får ett »oproportionerligt stort inflytande över en nation som är under uppbyggnad«. Partiet föreslår dessutom att man ska återinföra valkretsar så att representanter från landets alla regioner kan ta plats i det grönländska parlamentet Inatsisartut. Detta system togs bort 1998 och ersattes av ett enda valområde.
Den danska kolonin Grönland fick begränsat självstyre (hjemmestyre) 1979 som utökades till »selvstyre« efter en folkomröstning 2008. Landets statschef är fortfarande den danska drottningen men Grönland är, till skillnad från Danmark, inte med i EU. Det pågår en ständig debatt om fullständig grönländsk självständighet och det finns de som tolkar Siumuts röstutspel som särskilt riktat mot danska medborgare som kommer till Grönland.
»Det är en signal att danskar inte är välkomna på Grönland. Att de inte har lika mycket rätt att vara här som de förut haft«, anser den danske politikern Rasmus Jarlov. Förslaget ska debatteras den 9 november.
Fakta | Vem styr på Grönland – och vilka är partierna?
Koalitionsregering mellan Siumut, Demokraatit och Atassut med Siumuts partiledare Kim Kielsen som regeringschef (landsstyre-formand). Det finns totalt 31 platser i parlamentet Landstinget. Nästa val ska ske senast november 2018.
Siumut – socialdemokratiskt parti bildat 1971 och därmed det äldsta politiska partiet på Grönland. Driver frågan om grönländsk självständighet. Siumuts partiledare har haft regeringschefsposten från 1979 till 2009 och därefter från 2013. Nuvarande partiledaren Kim Kielsen valdes till regeringschef i oktober 2014. Tidare ledaren Aleqa Hammond fick avgå efter att ha använt 106 000 kronor ur den statliga kassan för privata resor.
Siumut fick 34,6 % av rösterna i nyvalet.
Atassut – ett liberalkonservativt parti bildat 1976 som leds av Siverth K Heilmann. Partiet är för att bevara banden med Danmark men stöder hemmastyre och självständighet. Atassut fick 6,6% av rösterna i valet 2014.
Demokraatit – liberalt parti bildat 2002 som leds av Randi V Evaldasen. Demokraatit vill bevara banden med Danmark. Vid valet 2014 fick partiet 11,9% av rösterna.