SD samarbetar med största borgerliga partiet i Danmark: »Steg i rätt riktning«

Text: Redaktionen

Bild: TT

KD-riksdagsman pekas ut i polisrapport

En riksdagsledamot för KD pekas ut den polisrapport om kriminella klaner som fått stor uppmärksamhet sedan lördagsintervjun med vice polischefen Mats Löving förra lördagen, rapporterar Aftonbladet.

I den hemligstämplade polisrapporten pekas riksdagsledamoten ut som en person med anknytning till Södertäljenätverket.

Politikern nekar till att ha kopplingar till gruppen och kallar det för skvaller.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag, säger han till Aftonbladet.

Bland de familjer som polisen granskat i rapporten sticker Södertäljenätverket ut som en som har ojämförligt stort inflytande på det lokala och nationella politiska livet. Det är sammanlagt fyra politiker på riksdagsnivå som enligt rapporten anses ha koppling till nätverket, skriver tidningen. Tre av dem har inte längre kvar sina uppdrag.

SD samarbetar med största borgerliga partiet i Danmark

Det borgerliga liberala partiet Venstre har inlett ett samarbete med SD-ledaren Jimmie Åkesson, skriver Expressen. Venstre har under långt tid varit det dominerande borgerliga partiet i Danmark, och förre partiledaren Lars Løkke Rasmussen var statsminister fram till valet förra året.

SD-ledaren Åkesson har bjudit in sig själv till högerliberala Venstre och till Inger Stöjberg, tidigare kontroversiell migrationsminister som kallats ”Danmarks Donald Trump”, i dag vice partiledare.

– Hon har varit inblandad i väldigt mycket av det som är bra med Danmark, säger Åkesson till Expressen.

Venstres svenska systerpartier är egentligen Centerpartiet och Liberalerna, men på senare år har relationen även med Moderaterna fördjupats.

– Under min tid som minister var det Moderaterna jag hade kontakt med, säger Inger Stöjberg, som då satt i regering med stöd av Dansk Folkeparti som nu står SD nära.

Samtidigt inleder Venstre nu ett samarbete med SD-ledaren.

Jimmie Åkesson säger också att han under en tid haft regelbundna avstämningar med både Ulf Kristersson och Ebba Busch.

– Det är uppenbart att Ulf Kristersson och Ebba Busch har närmat sig mig i väldigt hög grad, i väldigt många frågor, kopplat till både integration, migration och rättspolitiken. Det är i sig ett steg i rätt riktning.

Börja köa för högskoleprovet!

För att högskoleprovet ska kunna genomföras under hösten föreslår samordnaren Peter Honeth att ett mer begränsat antal deltagare än vad som tidigare varit aktuellt för genomföra provet – och i så fall blir det först till kvarn som gäller, rapporterar Ekot.

Varje lärosäte som anordnar provet ska enligt förslaget sätta ett tak för hur många anmälningar som kan tas in. I Lund skulle 3 100 personer få skriva provet, i Uppsala 1 250 och i Stockholm 8 000, vilket i det senare fallet är hälften så många som förra året.

Kallare årstid ger fler coronafall

När vintern och kylan kommer väntas även antalet coronafall i Sverige öka, säger smittskyddsprofessor Jan Albert till SVT:s Aktuellt. Anledningen är att den här typen av virus är typiska vintervirus och därför finns det enligt Albert risk för smittspridning hela vintern.

– Det vore konstigt om inte detta viruset också har en fördel när det blir ordentligt mycket kallare. De infektionerna brukar toppa i januari, säger han.

Utland

Lukasjenko hoppas på vapen från Putin

Den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko har bett sin ryske kollega Vladimir Putin om hjälp med vapenleveranser. Det förklarade presidenten efter ett möte med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu, rapporterar Reuters.

– Vi kan hålla läget under kontroll inte bara i Belarus, utan också längs våra gränser, säger Lukasjenko.

Samtidigt anklagar den ryska säkerhetstjänsten oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja för att vara en ”amerikansk skyddsling”. Washington har tagit henne och andra aktivister ”under sina vingar”, säger säkerhetstjänstchefen Sergej Narysjkin enligt AFP.

Stor ökning av europeiska coronafall

Coronasmittan har fått ny fart på flera håll i Europa. Tyskland, Frankrike och Spanien ser alla en stor ökning av antalet coronafall. I Tyskland rapporterades på onsdagen in 2 194 nya fall – bara den 21 augusti har den dagliga siffran överskridit 2 000 sedan i mitten av april, skriver The Guardian.

Spanien ser samma dystra utveckling. På onsdagen rapporterades 11 193 nya smittfall. Senast siffran var så hög var när landets hälsomyndighet lade till hundratals missade fall i juni, men bortsett från det har antalet smittade inte varit så högt sedan i maj, skriver El País. Samtidigt registrerades 239 dödsfall – vilket är den högsta siffran som uppmätts i höst. På onsdagen rapporterades 9 784 nya fall i Frankrike vilket är den tredje högsta dygnssiffran sedan pandemin utbröt i vinter.

Trump lovar coronavaccin i oktober

Donald Trump sa under en presskonferens i Vita huset på onsdagskvällen lokal tid att USA kan börja distribuera ett coronavaccin redan i mitten av oktober.

– Vi tror att vi kan börja någon gång i oktober. Så fort det presenteras kommer vi att kunna börja. Det kommer att vara från mitten av oktober. Det kan bli lite senare än så, sa Trump enligt CNBC.

Pennsylvania nyckelstat i USA-valet

Pennsylvania kan bli den delstat som mest sannolikt att avgör presidentvalet i höst, skriver statistiksajten Fivethirtyeight.

Enligt sajtens uträkningar har Donald Trump 84 procents chans att vinna hela presidentvalet om han vinner i delstaten. För Joe Bidens del är motsvarande siffra 96 procent. Innan Trump vann Pennsylvania knappt år 2016 så hade delstaten röstat på den demokratiske kandidaten i sex raka presidentval.

Debatt

”Ingen rättvis rättegång för Assange i USA”

”Vad man än må förebrå Assange och hur man än ställer sig till honom så gäller ändå: den demokratiska rättsstaten skiljer sig i huvudsak från auktoritära och diktatoriska regimer i och med att den gör det möjligt för alla misstänkta eller åtalade, oavsett person, att försvaras på ett lämpligt sätt för att säkerställa en rättvis rättegång och på grundval av detta fatta en dom i enlighet med lagen. Melzers rapporter är imponerande dokument om att exakt detta inte är fallet i Julian Assanges mål. Behandlingen av honom och slutligen av den politiska och ekonomiska makten i staten, som vill få bukt med hans makt, är därför ett lackmustest för den demokratiska rättsstaten”, skriver författaren Günter Wallraff och Sigmar Gabriel, f d partiledare för Socialdemokraterna i Tyskland, SPD, i en debattartikel som Dagens Arena publicerar.

 

”Mimimilöner öppnar Pandoras ask”

Ett direktiv om minimilöner skulle kunna öppna Pandoras ask. Det skriver Sara Skyttedal (KD), vice gruppledare för EPP-gruppen i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott på SvD Debatt, och ansluter sig till den kritik som svenska fackföreningsrörelse riktat mot EU:s krav på minimilöner.

”Det finns nämligen ingen juridisk grund för att presentera ett direktiv om minimilöner. I EU-fördragen står det uttryckligen att EU inte har befogenheter när det handlar om området lönenivåer”, skriver Skyttedal.

Om kommissionen lyckas lägga fram ett direktiv så riskerar det att bli ett nytt prejudikat, vilket ökar kommissionens möjligheter att påverka områden som har bäring på välfärd och arbetsmarknad, menar Skyttedal.

 

”Hjälp barnen lägga undan telefonen”

”Våra barn plockar upp mobiltelefonerna ungefär var 10:e minut och lägger i genomsnitt 4–5 timmar per dag framför den. Frågan vi behöver ställa till oss själva är om vi som människor kan hinna med i samma tempo som vår teknik och våra mobiler? Nej, självfallet inte. Vi har samma kropp och nervsystem som stenåldersmänniskan, skriver Patrik Wincent, terapeut och författare på G-P Debatt.

”Hjälp dem [barnen] att lägga undan telefonen och umgås med familjen och vänner”, skriver Wincent.