SD svänger om EU
Bild: FREDRIK PERSSON/TT
SD svänger om EU-utträde
Sverigedemokraterna kommer inte att driva frågan om svenskt EU-utträde i valrörelsen till vårens EU-parlamentsval, rapporterar SVT Nyheter.
– För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, säger EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD).
Inför riksdagsvalet krävde partiet en folkomröstning om EU-medlemskapet, men Lundgren säger nu att det inte längre är det bästa för Sverige. Lundgren utesluter dock inte att partiet kan återgå till att driva frågan längre fram.
Orubbat förtroende för generaldirektören
Händelserna när personal på Svenska Kraftnät anställdes utan korrekt säkerhetsprövning bröt det mot ett regeringsbeslut om myndigheten.
Svenska kraftnät är allvarliga. Det säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Dagens Nyheter.
Amanda Lind (MP): Helt fruktansvärt att journalister hotas
Efter att Gefle Dagblad har polisanmält ett hot mot en av tidningens journalister i samband med en granskning av kopplingarna mellan Gävle moské och Nya Kastets skola kommenterar nya kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) händelsen i Expressen tv.
– Det riskerar att hämma det fria ordet och hämma demokratin, att människor inte vågar skriva och säga vad de tycker, säger hon.
Sakliga frågor, säger Busch Thor om historiska repliken på Lööf
För första gången sedan 2004 begärde en Alliansledare under gårdagens partiledardebatt replik på en annan. Händelsen - när Ebba Busch Thor (KD) begärde replik på Annie Lööf (C) - har tolkats som ett slutgiltigt bevis på alliansens splittring. I alla fall av Expressen.
Men Ebba Busch Thor skickade ett sms till tidningen som försökte tona ner betydelsen av repliken. »Jag tyckte att det var naturligt att ställa sakliga, respektfulla frågor« , skrev KD-ledaren i ett sms till tidningen.
Busch Thor anser att C och L är att betrakta som stödpartier till regeringen – medan KD och M är i opposition:
»I det läget blir det nödvändigt för mig att ställa frågor om deras politik och om vad den innebär«.
Debatter
Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelseledamoten Martin Berg skriver i DI att organisationen strejkkrav inte är orimliga, att de är beredda att teckna samma avtal som Sveriges Hamnar redan har med Transportarbetareförbundet, med alla de rättsliga följder som det innebär,
Visstidsanställningen ska bli kvar, men kosta mer för arbetsgivaren, föreslår särskilda utredaren Anders Wallner på DN Debatt, samma dag som han presenterar utredningen i ärendet.
Vi behöver stoppa epidemin av stillasittande, skriver Carolina Klüft, verksamhetschef för Generation Pep, tillsammans med företrädare för näringslivet på Svenska Dagbladets debattsida.