Seglivade småpartier
Bild: Scanpix
Nu svettas partitopparna och strategerna på kristdemokraternas och vänsterpartiets kanslier. Igen. Både kd och v skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. Det visade Demoskops mätning i veckan. Båda hamnade under den magiska gränsen fyra procent. Även om det bara handlar om en enskild undersökning, sätter den åter fart på spekulationerna om hur ställningen mellan de två stora blocken påverkas, och om småpartierna kommer klara att hålla sig kvar i riksdagen på sikt. Andra mätningar har visat på samma trend tidigare i år, även om talen skiljer sig något.
– Småpartier missgynnas nästan alltid inom allianser, och kd:s situation i dag bekräftar det, säger Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.
De stora partierna kan välja två olika strategier när de små tappar stöd, mobba ut om de inte rättar in sig i ledet, eller stötta upp om de behövs i laget. Vad de – det handlar främst om s och m – väljer beror på hur långt det är till nästa val och hur starka de själva är.
Socialdemokraterna har i dagsläget valt att bygga ett lag med miljöpartiet och hålla vänsterpartiet på armslängds avstånd. Vänstern var sannolikt heller inte särskilt kompromissvilliga just nu, eftersom de måste lösa sina interna problem för att inte marginaliseras fullständigt. Tidningen Flammans chefredaktör Aron Etzler efterlyser i senaste numret en plan från Lars Ohly;
»Det låter väldigt bra att säga att vänsterpartiet ska bli en ledande oppositionskraft, – men hur, när och med vilka människor – det får man sällan veta.«
För alliansens del är det solklart, de har ingen majoritet utan kd.
– Kd har alltid fått stödröster från borgerliga väljare, särskilt när regeringsmakten står på spel, säger Henrik Oscarsson, docent vid Göteborgs universitet.
Men om vänstern har haft problem att bygga en ny identitet, så har kd snarare haft svårt att profilera sig hos väljarna eftersom rörelsefriheten begränsas av alliansens ramar.
– Jag tror att kd passar dåligt in i alliansen, de har liksom sina systerpartier i Europa en mycket tydligare välfärdspolitik än övriga regeringspartier, säger Marie Demker.
Men hon tror samtidigt att alliansen kommer tolerera en hel del utspel från kd eftersom de är en viktig bricka i spelet.
Professor Leif Lewin vid Uppsala universitet anser inte heller att kd kommer ha några problem att mobilisera inför nästa val.
– Det är ett bekymmer för moderaterna att de är för starka i alliansen, för deras del är det bättre om högerblocket som helhet går framåt än om de själva gör det, säger han.
Leif Lewin tror inte att vänsterblocket kan bygga någon riktig allians, »där finns för mycket gammalt groll«, som han säger.
Han framhåller också att s inte nödvändigtvis tjänar på om v backar, det skapar istället många soffliggare, som struntar i att gå till valurnorna. Slutsatsen är att både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt kommer att behöva småpartierna när valet 2010 närmar sig.