Selfies leder oss till domedagen
För snart två år sedan föreslog den socialdemokratiske fullmäktigeledamoten Per-Erik Muskos i Övertorneå att kommunen skulle låta sina anställda ha sex under arbetstid. Man skulle på så vis, motiverade han, slå två flugor i en smäll eftersom kommunen lider av födelseunderskott och sex dessutom är en god motionsform.
Många västländer lider, liksom Övertorneå kommun, av en sjunkande nativitet och goda råd är dyra. Särskilt då vi millennials inte verkar särskilt intresserade vare sig av sex eller av att skaffa barn.
Det förstnämnda ointresset kan tyckas märkligt med tanke på att vi har växt upp i ett massmedialt samhälle som fullkomligen har överöst oss med erotik. Men faktum är att vi måste backa banden till 1920-talet för att hitta en ungdomsgeneration som har lika lite sex som nittiotalisterna, enligt en amerikansk studie från 2015.
Forskarna menar att det är teknikens fel – vi väljer telefonen heller än ett ligg.
En inte obetydlig del av den unga generationens skärmtid ägnas åt att ta och lägga upp selfies på diverse sociala medier. Dessa bilder förskönas ideligen genom olika filter och funktioner, vilket i värsta fall kan leda till ännu mindre åka av.
Plastikkirurger i USA, men också i Sverige, har märkt en växande trend av unga som önskar ingrepp med sina egna selfies som målbild. Fenomenet, som fått namnet Snapchat dysmorphia, kan i sin tur trigga den psykiska sjukdomen dysmorfofobi – inbillad fulhet – som ofta leder till social fobi och självvald isolering.
En isolerad person får inga barn och det torde vara fastslaget att våra mobiler kan leda till mänsklighetens undergång.
Läs mer Fokuserat
Nu är det kamp på allvar (#49)