Ministern räddas av C

Text:

Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Klockan 12.00 i dag, tisdag, ska riksdagen ta ställning till Moderaternas förslag om misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. M, KD, SD och L har redan deklarerat att de röstar för. Centerpartiet bestämde sig under måndagen för att lägga ner sina röster och räddar därmed Strandhäll.

Även om misstroendeförklaringen hade gått igenom skulle knappast Annika Strandhäll höga förpassas ut från rikspolitiken. Tvingas hon avgå som minister väntar nya uppdrag. Strandhäll beskrivs ha en stark ställning i regeringen och partiet. Hon är en av S mest stridsberedda och debattglada företrädare.

Efter valet i höstas har hon en riksdagsplats att falla tillbaka på. Men Stefan Löfven tänker sig knappast en plats på de bakre bänkraderna för sin i så fall ex-minister. Precis som när inrikesminister Anders Ygeman tvingades gå efter Transportstyrelseskandalen 2017 kan det bli ett skifte på gruppledarposten. Då var det en kort rockad, dåvarande gruppledaren Tomas Eneroth blev samtidigt infrastrukturminister. S-gruppledare i dag är Annelie Karlsson, riksdagsledamot från Kristianstad.

Många spekulerar också i att det kan bli ett skifte på partisekreterarposten i S efter EU-valet. Lena Baastad Rådström är inte den profilerade partisekreterare som behövs efter höstens rekordlåga valresultat, går snacket.

En som pekats ut som möjlig efterträdare är försvarsminister Peter Hultqvist, men två män i spetsen för ett parti som bekänner sig till feminism är inte möjligt.

Hultqvist som i yngre dagar tillhörde S-högern anses numera tillhöra S-vänstern. Som när han i Dala-Demokraten tidigare i år föreslog en bankskatt som skulle bidra till välfärden och infrastrukturen.

»Införandet av en finansiell skatt, eller en bankskatt … kommer inte att rubba förtroendet för bankväsendet eller att på annat sätt driva bankerna till kollapsens rand. Det finns tydliga och uppenbara marginaler«, skrev Hultqvist.

Mot Strandhäll som partisekreterare talar hennes korta partierfarenhet. Hon blev S-medlem dagen innan hon utsågs till minister 2014. Men annat uppväger det:

– Hon har kort partierfarenhet men är organisatoriskt erfaren och har stark bakgrund i fackföreningsrörelsen, säger en S-källa, och påminner om att Strandhäll lett arbetet med att få ihop sex partier (S, MP, M, KD, C och L) i pensionsgruppen.

Hon har också gjort en gedigen klassresa, från uppväxten med en ensamstående,  sjukpensionerad mamma i betongförorten Bergsjön i Göteborg till regeringen.

När tidigare sjukvårdsministern Gabriel Wikström blev utbränd 2017 fick Strandhäll ta över sjukvård, folkhälsa och idrott, förutom socialförsäkringar och pensioner som hon redan ansvarade för. Att Lena Hallengren blev departementschef efter regeringsbildningen tolkades av en del som att Strandhäll fick ta ett steg tillbaka.

– Chefskapet följer med sjukvårdsfrågorna. Och hon ville själv släppa dem, det var en orimligt stor portfölj, säger en departementskälla.

Misstroendeförklaringen kan nu snarast verka mobiliserande i stället för demobiliserande på S. Och den leder knappast till att Annika Strandhäll försvinner bland bänkraderna i riksdagen.