Sju dagar 6–12 juni 2019
Bild: TT
Sverige
12/6 Självmordshets kan straffas
Att uppmana till självmord kan bli straffbart, enligt ett utredningsförslag som lämnas över till justitieminister Morgan Johansson (S). Utredaren ser också över om det ska bli straffbart för barn att titta på eller höra våldsamma situationer hemma.
11/6 Dundrande seger i VM
Det svenska damlandslaget i fotboll vinner med 2-0 mot Chile i Rennes, där regnet öser ner och ett åskoväder drar in i andra halvlek. Sveriges nästa VM-match spelas på söndag i Nice, denna gång mot Thailand.
11/6 Dubbelt stöd till EBT
KD får fördubblat stöd jämfört med för ett halvår sedan, visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Här landar KD-stödet på 10,5 procent. Partiet är populärast bland dem som är 65 år och äldre.
10/6 Luf ger Ullenhag stöd
Liberalernas ungdomsförbund vill se Erik Ullenhag som ny L-ledare. »Erik vågar vara lite lugnare« och »sticka ut i det hetsiga medieklimatet«, säger Luf-ordförande Joar Forssell till Ekot. Valberedningen lägger fram sitt förslag den 24 juni och ny partiledare väljs den 28 juni.
9/6 L vill in i Rosenbad
När L och C efter januariavtalet erbjöds egna tjänstemän i Regeringskansliet tackade de nej för att markera sin oppositionsroll. Nu vill alla tre kandidater till posten som Liberalernas nya ledare ha egna tjänstemän i Rosenbad. Detta för att underlätta genomförandet av januariavtalet.
8/6 L under riksdagsspärr
Samtidigt som kampen om vem som ska bli Liberalernas nya partiledare pågår ligger partiet kvar under riksdagsspärren, kring 3,9 procent. Det visar Svensk väljaropinon, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.
8/6 Hongrankotten i blom
Granar blommar inte ofta, i regel bara vart femte år. Men i år blommar granarna kraftigare än på länge, vilket sägs bero på fjolårets varma sommar. Längst ut på grenarna lyser röda honblommor som sedan blir kottar och innehåller frön.
7/6 Explosion i Linköping
Vid en explosion i centrala Linköping skadas ett 20-tal personer lindrigt och 7 förs till sjukhus. Explosionen skadar omkring 250 lägenheter. Polisen misstänker att sprängladdningen placerats i ett cykelförråd utanför ett av husen. Polisen har ingen misstänkt, men teorin är att det rör sig om organiserad brottslighet.
6/6 KD tappar stöd
KD backar fyra procentenheter i Expressen/Demoskops junimätning. Nedgången är särskilt stor bland kvinnor och yngre och förklaras med debatten om abortfrågan och Lars Adaktusson.
Internationellt
12/6 Protester ger resultat
De massiva protesterna mot lagförslaget i Hongkong om utlämningar av brottsmisstänkta till Kina tycks ge resultat. Förslaget skjuts upp och inget nytt datum är bestämt. Motståndare till förslaget befarar att utlämningslagen ska göra det möjligt för kommunistpartiet i Peking att införa sin auktoritära politik även i Hongkong.
11/6 Våldtäkt som vapen
Paramilitära soldater i Sudan uppges ha våldtagit demonstranter när en sittprotest upplöstes i Khartum. Över 70 människor kan ha utsatts. Sedan våldet eskalerat i Sudan har förhandlingar om landets framtida styre brutit samman. Militären uppmanar företrädare för demonstranterna att återvända till förhandlingsbordet, men får kalla handen. En militärjunta styr sedan landets folkmordsmisstänkte ledare tvingades avgå i april.
10/6 Sjuka av dricksvatten
55 personer har lagts in på sjukhus och flera hundra har fått uppsöka vårdcentral på Askøy i Norge. Totalt tros flera tusen människor ha drabbats av en smitta som orsakar tarminfektioner, feber och magsmärtor. Smittan kommer av allt att döma från en bassäng som förser Askøy med dricksvatten. Invånare uppmanas nu att koka dricksvattnet.
10/6 Gräshopporna invaderar
Miljoner gräshoppor invaderar Sardinien och förstör minst 2 000 hektar grödor. Enligt experter är invasionen den värsta på sex årtionden. De glupska gräshopporna förmodas vara en följd av en drastisk temperaturhöjning i juni efter en relativt kylig majmånad.
10/6 Attack i Mali
Minst 95 personer dödas av beväpnade män i en nattlig attack mot ett samhälle i centrala Mali och dödstalet tros stiga. Enligt en malisk säkerhetskälla har det drabbade samhället, befolkat av människor från folkgruppen dogon, praktiskt taget utplånats. Strider mellan dogonjägare och boskapsskötare från folkgruppen fulani pågår sedan januari i år. Området används även som bas för jihadistgrupper kopplade till al-Qaida och IS.
9/6 Protester i Hongkong
Hundratusentals Hongkongbor protesterar mot en ny lag som tillåter brottsmisstänkta att lämnas ut till Kina. Våldsamheter bryter ut utanför parlamentet där hundratals demonstranter drabbar samman med polis. Hongkongs ledare Carrie Lam står dock fast vid lagen och hoppas få igenom den före juli i år. Enligt motståndare innebär lagen en ökad risk för att aktivister, journalister och företagare utlämnas.
9/6 Tar tillbaka tullhot
USA drar tillbaka sitt hot om strafftullar mot Mexiko. Detta efter att Mexiko bland annat lovat att sätta in nationalgardet för att stoppa migranter från att ta sig till USA. Dagens avtal innebär även att USA kommer att skicka tillbaka migranter till Mexiko under tiden deras ärende utreds.
8/6 De gröna störst
Tysklands politiska landskap är ännu svajigt. Efter regeringspartiernas svidande förluster i EU-valet har nya opinionsundersökningar visat på förtroendekris för kristdemokrater och socialdemokrater. Samtidigt skördar De gröna framgångar och tar i en opinionsmätning för första gången täten som landets största parti.
7/6 Tories söker ledare
Theresa May lämnar formellt partiledarposten i Tories. Enligt hennes favorittippade efterträdare, förre utrikesminister Boris Johnson, bör britterna lämna EU utan ett avtal den 31 oktober i år.
7/6 Röd seger i Danmark
Det röda blocket får knapp majoritet i det danska valet och allt tyder på att Socialdemokratiets Mette Frederiksen blir landets nya statsminster efter Lars Løkke Rasmusen.
7/6 Japanskor sätter ner foten
Det virala uppropet #KuToo, en lek med de japanska orden »sko« och »smärta«, får nästan 20 000 kvinnor att skriva under. Initiativtagare Yumi Ishikawa har fått nog av att tvingas bära högklackat på sitt jobb på en begravningsbyrå. Uppropet lämnas till hälsodepartementet. Japans arbetsmarknadsminister svarar dock att högklackat är »nödvändigt och lämpligt för kvinnliga anställda«.