Skiftbyte i politikfabriken

Text: Janne Sundling & Kristoffer Törnmalm

Bild: JESSICA GOW/TT

En kväll i början av mars samlades högerpartiets partistyrelse på restaurant La Ronde i Gamla stan i Stockholm. I bagaget hade de ett dåligt valresultat från året innan. Alla var där, förutom en. Partiledaren Gunnar Heckscher, som inte ens kände till mötet.

Det var 1965 och när Heckscher dagen efter mötet slog upp Dagens Nyheter fick han reda på att han i praktiken avskedats.

Heckscher är inte ensam i moderaternas historia. Samtliga partiets ledare i modern tid har, mer eller mindre frivilligt, fått lämna posten efter ett dåligt valresultat. Bara Gösta Bohman, från vars memoarer anekdoten ovan är hämtad, har suttit längre än ett år efter ett dåligt val.

Yngve Holmberg, som tog över efter Heckscher, hann med två riksdagsval. Hans andra 1970 var moderaternas historiskt sämsta, med ett stöd i väljarkåren på 11,5 procent. Två månader senare kom beskedet om hans avgång. Ulf Adelsohn försvann nio månader efter ett dåligt val, Carl Bildt efter elva månader och Bo Lundgren efter sju.

Hos moderaterna råder uppenbarligen ovanligt hårda bud när det går dåligt i riksdagsval. Att man systematiskt byter ut sina ledare efter att det har gått dåligt säger något om hur partiet fungerar, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet och aktuell med en ny bok om partiledarskiften.

– Moderaterna har ett väldigt osentimentalt förhållningssätt till sina ledare. Synen på partiledaren påminner om synen på en vd, de ska visa sig förmögna att leverera framgångsrikt, annars väljer man någon annan som man tror kan det. Det är i siffrorna mycket står och faller.

De senaste åren har det blivit vanligare även hos andra partier att byta partiledare när det inte går som önskat. Göran Persson sa redan på valnatten 2006, då det stod klart att socialdemokraterna hade förlorat, att han tänkte avgå.

Persson var den första socialdemokratiske partiledaren som avgick efter ett förlorat val. Därefter fick även Mona Sahlin gå efter ett dåligt val. Händelserna är revolutionerande, menar Jenny Madestam. Partiet har tidigare haft en tradition att ställa sig bakom partiledaren i vått och torrt.

– Men också socialdemokraterna har blivit mer väljarorienterade, vilket påverkar valet av ledare, även om det fortfarande finns skillnader mellan partierna hur mycket det påverkar, säger Jenny Madestam.

Att vara partiledare i dag är heller inte alls samma jobb som i historien. Tempot har skruvats upp, samhället är mer komplext och förändras snabbare. Förändringar som partierna måste anpassa sig efter, vilket är svårt att göra med en partiledare som suttit länge. Något som ledarna i den borgerliga alliansen gjort nu, med undantag för centerpartiets Annie Lööf.

Därför kommer de övriga tre partierna byta ut sina partiledare om det blir regeringsskifte, enligt Madestam. Hon tror dock inte att Fredrik Reinfeldt kommer tvingas ut i kylan vid en eventuell valförlust – trots att han leder det med partiledare så kompromisslösa moderaterna. Orsaken är att han har lyckats med det moderaterna förväntar sig av sin ledare, precis som Bohman gjorde: att leverera resultat. Två valsegrar är tillräckligt för att Reinfeldt ska få gå frivilligt när han själv vill. Vilket, om man får tro Jenny Madestam, kommer att ske längre fram under nästa mandatperiod.

Fakta | Att gå eller inte gå

De partiledare som har lämnat sin post snabbast efter ett mindre lyckat val.

0 månader: Göran Persson (s)
Valdag 17 september 2006, meddelade avgång 17 september 2006
2 månader: Mona Sahlin (s)
Valdag 19 september 2010, meddelade avgång 14 november 2010
2 månader: Yngve Holmberg (m)*
Valdag 20 september 1970, meddelade avgång 14 november 1970
3 månader: Thorbjörn Fälldin (c) 
Valdag 15 september 1985, meddelade avgång 5 december 1985
6 månader: Gunnar Heckscher (m) 
Valdag 20 september 1964, meddelade avgång 3 november 1965
7 månader: Lars Leijonborg (fp) 
Valdag 17 september 2006, meddelade avgång 23 november 2007
7 månader: Bo Lundgren (m) 
Valdag 15 september 2003, meddelade avgång 1 november 2003
9 månader: Ulf Adelsohn (m) 
Valdag 15 september 1985, meddelade avgång 4 juni 1986
10 månader: Ola Ullsten (fp) 
Valdag 19 september 1982, meddelade avgång 29 juli 1983
11 månader: Lars Ohly (v) 
Valdag 19 september 2010, meddelade avgång 9 augusti 2011
11 månader: Carl Bildt (m) 
Valdag 20 september 1998, meddelade avgång 6 augusti 1999

*Ville inte avgå, förlorade omröstning