Skriet från centrecourten
Bild: Anja Niedringhaus/Scanpix
Världstrean Maria Sharapova går stenhårt på varje boll och det är inte konstigt om hon undslipper sig ett läte vid slagen. Men hon skriker ända fram till att bollen slår ned på andra sidan nätet. Likadant gör världstvåan Victoria Azarenka.
Sharapovas oljud lär ha uppmätts till 101 decibel (som en motorsåg) och kan vara skadligt för öronen. Bland spelare, åskådare och tv-tittare är det många som tröttnat på dessa högljudda utandningar, skrik som är mest vanliga inom damtennisen. De manliga spelarna låter inte lika högt och länge, även om spelare som Nadal, Djokovic och Ferrer hörs en hel del.
En titt på damtennisens rankningslista visar att det lönar sig att skrika. Av de fem främsta är fyra högskrikare. Polskan Agnieszka Radwanska låter dock slagen tysta mun.
En av de största genom tiderna inom damtennisen, Martina Navratilova, menar att skriken på tennisplanen är en form av fusk eftersom skrikarna döljer ljudet från racketen när bollen slås. En erfaren spelare kan på ljudet avgöra hårdhet och spinn på bollen som kommer emot dem. Men när det gapas får man inte denna ledtråd.
Man skulle också kunna sätta en fuskgräns vid hur långt skriket är. Om det pågår fram till att motståndaren ska slå bollen kan det vara en ojusthet. Ingen skulle komma på tanken att vara tyst när bollen slås men skrika till just när motståndaren ska returnera.
I så fall är både Azarenka och Sharapova i farozonen, de är båda långskrikare.
Den som startade skrik-eran sägs vara stjärnspelaren Monica Seles i början på 1990-talet. Men Jimmy Connors vrålade tidigare, även Andre Agassi. I en match under US Open 1988 klagade Ivan Lendl på Agassis oljud som störde Lendls tajming.
På senare tid har publik och flera aktiva höjt rösten om att göra någonting åt problemet. Någon föreslog »skriko-metrar« på Grand-Slamturneringar.
Womens Tennis Association vill tackla problemet långsiktigt. WTA-chefen Stacey Allaster menar att skrikandet är en del av sporten. Till tidningen Independent sa hon att »för att få bukt med problemet måste vi utbilda juniorerna. Vi vill inte fördriva den generation som nu spelar.«
WTA koncentrerar sig alltså på morgondagens spelare, bland annat vid den berömda Florida Tennis Academy, där några av de mest berömda tennisskrikarna börjat sin karriär: Monica Seles, Maria Sharapova, systrarna Williams och Andre Agassi.
Akademien drivs av Nick Bollettieri som har anklagats för att lära ut skrikande som ett sätt att distrahera motståndaren. Han förnekar detta och föredrar att kalla det för »utandning«.
Maria Sharapova har sagt att hon skrikit sedan hon började spela tennis och det är inget som går att ändra på. Det är dock omvittnat att både hon och Azarenka inte skriker under träning.
Tyskan Sabine Lisicki klagade i Wimbledon 2012 på serbiskan Bojana Jovanovskis högljudda rop vilket gjorde att Lisicki inte hörde bollträffen. Hon hänvisade till »The hindrance rule« som ger domaren rätt att ingripa om en spelare stör sin motståndare.
Men domarna ingriper inte. Svenska Dagbladets tennisskribent Jonas Arnesen anklagade i en krönika domarkåren för att sitta i spelarnas knä. De vågar inte kritisera sportens guldkalvar eftersom domarna är avlönade av WTA.
Fakta | Andra skrikande sporter
Här kan du sporta och stöna utan att anklagas för fusk:
• Spjutkastning
• Kulstötning
• Diskus