Slut i rutan

Text:

När Spice Girls klev upp på scenen och avslutade OS i London 2012 visste nog inte många svenska tittare att de bevittnade de sista olympiska spelen som garanterat sändes av SVT.

Redan 2009 hade Internationella olympiska kommittén bestämt att OS-rättigheterna i fortsättningen skulle säljas till högstbjudande i stället för att reserveras åt public service-kanaler. Trots det var det många som förfasade sig när det för två år sedan blev klart att Viasat köpte rättigheterna till vinter-OS i Sotji och sommar-OS i Rio de Janeiro för 250 miljoner. Kritiker menade att viktiga evenemang i framtiden riskerar att köpas av privata bolag som sedan gömmer undan dem på svåråtkomliga betalkanaler. Röster höjdes för att säkerställa att allmänheten skulle ha tillgång till stora tv-evenemang.

Till de upprördas skara hörde flera företrädare för idrottsförbund och riksdagsopposition. Motvilligt bad därför regeringen Myndigheten för radio och tv i fjol att ta fram ett förslag på hur en eventuell »evenemangslista« skulle kunna se ut. Sådana listor på tv-evenemang som måste göras tillgängliga för »en västentlig del av allmänheten« finns i flera europeiska länder. I höstas kom rapporten. Men i stället för att reservera stora evenemang åt public service-kanalerna som SVT hade hoppats gick myndigheten på en annan linje. Huvudfrågan var vilken befolkningstäckning ett tv-bolag måste ha för att kunna ansöka om ett OS. Denna gräns sattes av konkurrensskäl vid åttio procent. Det innebär att både MTG (som äger Viasat-kanalerna) och SBS (Kanal 5) uppnår kriteriet. Den andra stötestenen gällde kravet på »fri tv«. Tidigare hade detta definierats som kanaler som finansieras av tv-avgiften. Men enligt ett EU-direktiv måste lagen ta i beaktande de betalningsformer som »gäller allmänt i landet«. Myndigheten ansåg att avgifter för grundabonnemang utöver tv-avgiften hörde hit. I praktiken fick alltså MTG och SBS grönt ljus.

Förslaget på evenemangslista ligger ute på remiss till mars och kommer troligen inte att bli aktuellt. I dag reglerar marknaden i praktiken sig själv: utöver SVT, TV4, MTG och SBS finns ingen som kan konkurrera om den här typen av evenemang. Men det befäster ändå en bild av verkligheten i tv-branschen som många kanske ännu inte har vant sig vid. I dag konkurrerar de två största privata tv-bolagen, vid sidan av TV4, på den svenska marknaden på samma villkor som SVT om rättigheterna till de olympiska spelen. Det blir därför allt troligare att privata bolag med en uppsjö olika betalkanaler står för OS-sändningarna i framtiden. Viasats sportchef Erik Westberg har förståelse för oron att innehåll kommer att gömmas undan.

– Jag förstår att folk bekymrar sig för att de inte ska ha tillgång till sina favoritgrenar. Men vi gör i första hand en avvägning baserad på svenskt deltagande. De grenar där svenskar tävlar sänds i TV3. Därefter prioriterar vi de mest populära grenarna som ishockey och längdskidåkning. Det material som inte får plats visas i TV10, internettjänsten Viaplay och andra specialkanaler, säger han.

Men trots att TV3 når ut till cirka åttiofyra procent av Sveriges tittare innebär det ändå att nästan en och en halv miljon tittare utestängs från OS. Därför är det märkligt att MTG har valt att inte lägga några OS-sändningar på kanalen TV6 som har större befolkningstäckning än TV3. Enligt Erik Westberg grundar sig beslutet på att TV3 är bolagets huvudkanal.

För de tittare som har tillgång till TV3 kommer den största skillnaden trots allt vara reklamavbrotten.

– Jag tror att vi får en del reaktioner på det i början. Men vi kommer inte att avbryta några tävlingar utan lägga reklamen mellan dem. Jag förstår att vissa kan vara kritiska mot reklamavbrott men vi ser det inte som något negativt i sig, säger Erik Westberg.

Fakta | Så ser du på OS

Enlig Viasat ska invigning och avslutning, allt svenskrelaterat, avgöranden av stort nationellt intresse, finaler, medaljstrider och OS-magasin gå i TV3 och TV10.

Dessa kanaler får man tillgång till via tv-distributörer som Telia och Comhem. Kostnaden skiljer sig åt beroende på vilket kanalpaket man väljer. Dessutom tillkommer en startavgift, vanligen 695 kronor.

Om man vill vara säker på att kunna se allt måste man ha Viasats alla sportkanaler i tv:n eller ett Viaplay-abonnemang till dator, surfplatta eller telefon, som kostar 279 kronor i månaden.

Den som bara har tillgång till marknätet kan glömma OS-sändningar förutom de 30–90 sekunder som Svt har rätt att sända varje dag.

Läs mer:
Skuggan över spelen