Snuten i hetluften

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

I november 2009 blev Hököpinge rikskänt som den främlingsfientliga byn i Vellinge. Kommunen hade konsekvent sagt nej till flyktingar i över två decennier, men så bestämde Malmö stad att placera ett transit-boende där. Vellingepolitikerna protesterade, menade att Malmö fattat beslutet över deras huvuden. Invånarna visade tydligt sitt missnöje, de ville inte ha boendet i sitt närområde. Men flyktingboendet i Hököpinge blev kvar.

I denna lilla by är Anders Danielsson född.

Sedan 2012 är han generaldirektör för Migrationsverket och hans inställning skiljer sig markant från födelseortens. Han kritiserar kommuner som inte vill ta emot flyktingar och försöker tvinga alla kommuner att hjälpa till. Han har propagerat för att Migrationsverket ska driva egna flyktingboenden för att hindra privata företag från att göra miljonvinster. Och så har han gjort en dygd av att sätta perspektiv på flyktingfrågan. Att tala om massinvandring, när 35 000 personer fick asyl i Sverige förra året, är ett hån mot länder som Libanon, Jordanien och Turkiet som har miljontals flyktingar i sina länder. Han må vara myndighetschef, men han drar sig inte för att sticka ut hakan.

– Jag är tjänsteman, men inte bara en lydig docka, har han tidigare sagt till DN.

Det går kanske inte att vara en lydig docka när man kastas in i hetluften på det sätt Anders Danielsson har gjort. När han kom till Migrationsverket för drygt tre år sedan hade kriget i Syrien visserligen pågått ett år, men det var först då kriget blossade upp på allvar. Nu är över hälften av Syriens invånare på flykt, antingen i eller utanför landet. Förra året sökte 83 000 personer asyl i Sverige. Hittills i år har det kommit 73 000 personer. Och siffran kommer med råge överstiga 100 000, enligt Anders Danielsson.

Det är hans uppgift att ta emot dessa människor. Att pröva deras asylärenden och se till att de får tak över huvudet. -Situationen har blivit så akut att Malmö tidigare i veckan införde krisläge två, de har bland annat tillsatt en krisledning för att hantera situationen.

För att flyktingarna ska ha någonstans att bo använder Migrationsverket evakueringsplatser, som gymnastiksalar som finns tillgängliga för exempelvis översvämningskatastrofer. Anders Danielsson har i samarbete med försvaret tagit militära anläggningar i anspråk och kollar om det kan upprättas tältläger på försvarets övningsfält. Samtidigt undersöker han hur snabbt man kan få upp prefabricerade hus. Städer och byar ska byggas ut och förtätas.

Migrationsverket är i gång dygnet runt, men det är inte tillräckligt, och det bäddar för kritik. I förra veckan gjorde exempelvis skådespelaren Kjell Bergqvist stor sak av att han ägnat tre veckor av sitt liv åt att hjälpa till. Han var förfärad av misären han såg. En familj fick på Bergqvists bekostnad bo på Grand Hôtel. Men tusentals fler behöver någonstans att bo.

– Nu är vi i ett annat läge. […] Den senaste veckan så talar vi om 1 200 till 1 500 asylsökande varav 150 till 300 ensamkommande barn. Vi talar om mer än 1 000 boendeplatser per dag. Det betyder att vi inom ramen för det system som alla är bekanta med nu börjar närma oss vägs ände, kommenterade Anders Danielsson på en presskonferens i förra veckan.

Han talade om behovet av nationell mobilisering.

Det var långt ifrån självklart att Anders Danielsson skulle vandra den väg han gjort. I födelseorten Hököpinge, en by med drygt 1 000 invånare strax norr om huvudorten Vellinge, arbetade föräldrarna på sockerbruk. Han flyttade senare till Arlöv och Åkarp, gick i skola i Malmö, men trots att det bara är en halvtimmes resa från universitetsstaden Lund, var vidareutbildning egentligen aldrig på tapeten. Inte förrän Anders Danielsson gjorde illa foten, fick uppskov med lumpen och inte visste vad han skulle göra. Då skrev han in sig på juristlinjen. Efter tingsmeritering i Uppsala och Malmö sökte han sig till polisen och var kåren trogen i 30 år.

Han började med att utreda småbrott i Uppsala, blev polisintendent i Tierp. Så småningom ledde han organisationer och utvecklade system. Stor möda har han ägnat åt att förbättra kommunikationerna mellan polisens avdelningar så att viktig information förs vidare ut i polisorganisationen.

Under sina 30 år har han haft många olika roller. Han har arbetat inom Rikspolisstyrelsen och Rikskriminalpolisen, han har varit länspolismästare i Skåne och chef för Säpo. Och så har han sjungit i Poliskören. Fast utan någon framträdande roll, han föredrog att mima. Hellre än att sjunga ägnar han fritiden åt löpning, brottning, eller familjen, hustrun och de två barnen.

Han var även ansvarig för underrättelsearbetet inför fotbolls-EM 1992, där polisen kartlade fotbollshuliganers beteende för att kunna bedöma hotbilden inför varje match. Det resulterade i att Jugoslavien uteslöts ur EM elva dagar före turneringens början. Jugoslavien hade på den tiden börjat vittra sönder och olika folkgrupper hetsade mot varandra.

– Det vi noterat de senaste dagarna är att det råder starka spänningar internt i laget och det är inte bra, kommenterade Anders Danielsson till Expressen några dagar före match, då jourhavande chef för Rikspolisstyrelsen.

Danielsson har också ägnat stor del av sin karriär åt att bekämpa den organiserade brottsligheten, dels den ryska maffian, men i synnerhet mc-gängen. Genom samordning av register och kontinuerliga kontroller av de misstänkta medlemmarna gav polisen sig på olagligheter, oavsett om det handlade om bokföringsbrott, momsbedrägerier eller misshandel. Metoden väckte en hel del kritik, flera klubbar ansåg sig trakasserade av polisen, men brottsligheten gick ned.

När Palmegruppen gjordes om i mitten av 1990-talet blev Anders Danielsson ansvarig för drygt 80 personer som skulle göra profiler av gärningsmän, psykologiska analyser och samarbeta med internationell polis. Ett arbete han gjorde tillsammans med Leif G W Persson.

Men allt har inte gått smärtfritt. Personal inom polisen har kritiserat hans omorganisationer. Och enligt tidningen Chef uppfattas han som en ledare som fattar beslut han sedan drar tillbaka.

»Anders är en förändringsbenägen chef. Men hans iver att förändra och otålighet när han tyckte att det gick för långsamt var svår att förhålla sig till. På Säpo ställde han mest till oreda«, säger en tidigare medarbetare.

Det gjorde att de anställda på Migrationsverket fick höra ett ironiskt »lycka till« från andra myndigheter, när det blev känt att Anders Danielsson skulle bli deras nya chef.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det under hans tid som länspolismästare i Skåne som polisen i Lund började kartlägga romer. När han därefter blev chef för Säpo ville han utvidga möjligheten att avlyssna misstänkta brottslingar. Värderar han viljan att klara upp brott högre än integritet?

– Det är en svår avvägning, men det finns intressen som väger tyngre än personlig integritet, har han sagt till Sydsvenska Dagbladet.

Hur kommer det sig då att en man som arbetat 30 år inom polisen plötsligt blir chef för Migrationsverket? Det är inte så konstigt som det kan verka, samma väg gick hans företrädare Dan Eliasson. Dels samarbetar de två myndigheterna i sökandet efter terrorister. De första sex månaderna i år sökte fler terrormisstänkta asyl i Sverige än under hela förra året. Den 18 juni i år inleddes ett mer formaliserat arbete mellan myndigheterna för att komma åt dessa.

Han har en annan fördel av sin bakgrund. På Säpo ägnas stor kraft åt att kartlägga hur främmande länders agerande påverkar Sverige. Numera har även Migrationsverket ett rum fullt av tv-monitorer, kallat pling plong-rummet, som visar var krigen pågår och hur det påverkar flyktingströmmar. Det hjälper Migrationsverket att göra prognoser. Men framför allt innehåller jobben samma typ av utmaningar, berättade Anders Danielsson när han tillträdde.

– Det handlar om att tolka och tillämpa regelverk som har stor, ibland helt avgörande, betydelse för individer.  Mänskliga rättigheter och rättssäkerhet har samma centrala plats i min nya roll.

FAKTA | På Migrationsverket sedan 2012

Född: I Hököpinge, Vellinge 1953.

Familj: Hustru, två barn.

Bor: Norrköping.

Uppvuxen: Arlöv och Åkarp.

Studerat: Juridik i Lund, reservofficer, FBI National Academy i Virginia.

Fritidsintressen: Löpning, brottning.

Tjänar: 133 400 kronor i månaden.

Karriär:

1992–1997 Rikskriminalpolisen, där han bland annat var chef för kriminalunderrättelsetjänsten.

1997–1999 Chef för polisbyrån vid Rikspolisstyrelsen.

1999–2002 Chef för Rikspolisstyrelsens utvecklings- och strategienhet.

2002–2007 Länspolismästare i Skåne.

2007–2012 Chef för Säpo.

2012– Generaldirektör för Migrationsverket.