»Som att brottas med Karelin«
»Du sprider uppfattningar som du själv vet är felaktiga, sedan gömmer du dig bakom att någon annan sagt det.«
Carl Bildt hade ingen som helst lust att diskutera sina tidigare optioner i företaget Vostok Nafta med reportern från TV 4. Intervjun förvandlades snabbt till ett munhuggande mellan honom och reportern.
Bland politiska journalister jämförs Carl Bildt med Karelin, den oövervinneliga ryska brottaren.
Många politiker och andra makthavare har genomgått dyra kurser i medieträning. Men det är Carl Bildt som är den obestridlige mästaren när det gäller att skaffa sig övertaget i en intervju. Det finns så många situationer där Carl Bild har fintat reportrar upp på läktaren att intervjuexperten Björn Häger valde att döpa om första kapitlet i sin lärobok i intervjuteknik från »Konsten att intervjua såphala makthavare« till »Konsten att intervjua Carl Bildt«.
– Han är perfekt för en intervjupedagog som jag. Jag har oräkneliga exempel på hur Carl Bildt utnyttjar reporterns misstag för att komma undan känsliga frågor.
»Det finns kanske människor som tvivlar på att moderata samlingspartiet är rumsrent när det handlar om flyktingpolitiken«, sa Lars Adaktusson när han tillsammans med Hans Larsson för 16 år sedan frågade ut Carl Bildt i Svt.
»Vad menar du med rumsrent?«, replikerade Carl Bildt blixtsnabbt.
Innan Adaktusson hann svara drog Bildt i gång en föreläsning om moderaternas demokratisyn.
– När jag hörde intervjun med Bildt här i veckan så kom jag att tänka på vår intervju för 16 år sedan, säger Lars Adaktusson som numera har bytt från svt till tv8.
– Felet vi gjorde då var att vi var alldeles för påflugna. Vi var skjutjärnsjournalister och det fungerade inte alls. Det gick överstyr.
Lars Adaktusson är övertygad om att Carl Bildt själv var mycket nöjd med hur utfrågningen, som genomfördes knappt ett år före valet 1991, utvecklades. Om det uppstår en konflikt mellan journalisten och reportern händer det inte sällan att lyssnaren eller tittaren får sympati för den utfrågade.
– Jag minns att medarbetare till Carl Bildt några dagar efter sändningen kom fram till mig och tackade för ytterligare tre procents väljarstöd.
Tomas Ramberg leder Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio och har lång erfarenhet av att intervjua politiker. Även han har varit med om att bli uppläxad av Bildt.
– Jag och Anders Jonsson frågade ut Carl Bildt om moderaternas inställning i jämställdhetsfrågor. Vi citerade från motioner som moderater hade lagt i riksdagen och bad honom kommentera, men i stället gick han till motattack och krävde att få se materialet. Det hade vi ju inte med oss i studion och Bildt bara log snett och utbrast: »Ni får vara bättre pålästa, grabbar!«
Genom att ifrågasätta informationen lyckades Bildt alltså slippa den besvärliga frågan. Margit Silberstein, politisk reporter med lång erfarenhet från såväl tidningar som radio och tv, nämner ett annat knep för att ta kommandot över en intervju.
– Man blir ofta tilltalad med förnamn av Bildt. Det är ett klassiskt sätt att skaffa sig ett överläge.
Betyder det här att Carl Bildt ogillar journalister? Tvärtom, hävdar alla de som uttalat sig i den här artikeln.
– Carl Bildt älskar att snacka med journalister – att hålla hov, säger Margit Silberstein.
– Så länge han gillar frågorna så svarar han gärna och har inte ens något emot att man avbryter. Samtidigt så är jag övertygad om att han tycker det är roligt att dribbla bort journalisterna när han inte känner för att svara, säger Tomas Ramberg.
Och vem vet:
– Om inte Carl Bildt var politiker så är jag övertygad om att han skulle vara journalist, säger Björn Häger.