Starkast vinner
Bild: Scanpix
Gröna vågen är röd. Chilifrukter är lättodlade, vackra att se på och användbara i köket. Enligt entusiasterna är de även bra för hälsan. Hettan sägs kunna få fart på ämnesomsättningen och ge sköna adrenalinkickar.
Den som vill kunna stoltsera med egenodlad chili i sommarens salsa får skynda sig att få fröna i jorden. Växten går att odla hemma på fönsterbrädan, på balkongen eller i trädgården. Det enda problemet för hemmaodlaren är att plantorna är ganska utrymmeskrävande. De största sorterna kan bli upp till två meter höga.
Torbjörn Högberg driver sajten jalapeno.nu, som säljer frön till nästan 300 sorters chilifrukter. Han har varit i chilibranschen i drygt ett års tid, och är själv en riktig fantast, en så kallad »chilihead«, som de hängivna kallar sig. De äter jättestark chili dagligen, och njuter av den brännande känslan.
– Endorfinkicken sätter in efter tio minuter och får en att känna sig lycklig. Jag fryser in mina chilifrukter och äter dem sedan lätt tinade, säger Torbjörn Högberg.
Han har alltid varit intresserad av udda växter, och fascineras av chilins mångtusenåriga historia och hur chilikulturen skiljer sig mellan olika länder och världsdelar.
Favoritlandet i chilisammanhang är Trinidad, som har fått fram världens starkaste chili: Trinidad Moruga Scorpion, som precis som namnet antyder har en närmast dödlig hetta.
– Jag äter en sådan nästan varje dag. Den har en fruktig parfymsmak mitt i allt det starka.
Styrkan på en chili mäts i Scoville. Chili innehåller ämnet capsaicin, som i ren form mäter 16 miljoner Scoville. En Trinidad Moruga Scorpion kan ha en styrka på 2 miljoner Scoville. Det är nästan lika starkt som polisens pepparsprej. En vanlig jalapeno mäter ungefär 3 000 Scoville.
Att chilifrukter kan användas som vapen tycks vara en del av deras attraktionskraft. Youtube är fullt av videofilmer där företrädesvis män äter chilifrukter framför kameran. Det är ingen vacker syn. Svettningar, blodsprängda ögon, bortdomnade tungor och ett tillstånd av panik är vanliga biverkningar. Hobbyodling verkar ha blivit en machosport.
Fakta | Andra ätbara växter för balkongodling
1. Granatäpple. Fungerar som både krukväxt inomhus eller utomhus på en ljus, varm plats. Måste övervintras frostfritt inomhus.
2. Rabarber. Odla i en egen stor kruka med dräneringshål i botten.
3. Fikon. Trivs i en rymlig kruka på balkongen men kräver frostfri övervintring om den ska bli flerårig. Använd ekologisk jord och näring om grödorna ska ätas.