Stockholms stad vs startupbolagen
Stockholms stad är på krigsstigen mot aktörer som inkräktar på stadens domäner. I ett par år har stockholmare kunnat få stora avfall – typ soffa, diskmaskin eller garderob – bortforslade via en mobilapp. Den har förmedlat kontakt med personer som för en liten peng erbjudit sig att frakta avfallet till återvinningsstationen. Bolaget bakom appen, Tiptapp, har tagit 10 procent i provision. Men snart är det slut på det hela sedan Stockholms stad nyligen beslutade att förbjuda tjänsten med hänvisning till att det bara är kommuner som får ta hand om hushållsavfall.
– De stora förlorarna är stockholmarna, enligt David Höök på Tiptapp.
Peter Nyström, enhetschef för återvinningscentralerna, noterar att vissa tjänat pengar.
– Vi har en stor tillströmning till återvinningscentralerna av personer som kommer väldigt ofta och har det som levebröd, sa han till DN.
App-förbudet är inte verkställt eftersom Tiptapp väntas överklaga beslutet. Oavsett, Stockholm Vatten och Avfall väntas lösa fraktproblematiken genom att lansera en egen app våren 2019.
– Vi vill erbjuda våra kunder en app liknande Tiptapps, den är bra för att den är så enkel, sa enhetschefen Peter Nyström till DN.
I en annan del av stadsförvaltningensynas Voi, som står bakom en hyrtjänst för elscootrar. Den senaste tiden har de rödsvarta elscootrarna allt oftare kunnat skymtas på stadens gator. Sättet de parkerats på har irriterat somliga. Ett tiotal klagomål har fått Stockholms stad att överväga ett förbud av Vois fordon.
– Just belamringen av elscootrar överallt är vi oroade för och något vi tittar på, sa Johan Sundman på trafikkontoret enligt DI Digital.
Dock meddelades inte om staden planerar en egen uthyrningstjänst av elscootrar.