Storbritannien: Terrorhotet i Sverige har ökat
Bild: Maja Suslin/TT
Storbritanniens utrikesdepartementet ändrade under tisdagen sin formulering om terrorbilden i Sverige.
»Det är väldigt sannolikt att terrorister utför attacker i Sverige. Attackerna kan vara urskillningslösa, bland annat på platser som besöks av turister. Det finns ett förhöjt hot om terrorattacker globalt mot brittiska intressen och brittiska medborgare, från grupper eller individer som motiveras av konflikten i Irak och Syrien. Du bör vara vaksam«, skriver brittiska UD på sin hemsida.
Läs mer: Magnus Norell: Terrorskalor är ett trubbigt instrument (#45-18)
Det betyder att Sverige är det enda landet i Norden som fått en uppdaterad varning. Sverige har även den skarpaste formuleringen om terrorhot jämfört med grannländerna.
Expressen, som var först med att uppmärksamma nyheten, skriver att samma formulering som för Sverige används för länderna USA, Ryssland, Egypten och Israel.
– Vi har kännedom om att förändringen gjorts, men vi kommenterar inte vilka bedömningar andra länder gör. De har gått från en formulering till en annan formulering, men vi kan inte recensera den bedömningen, säger Dag Enander på Säpo till tidningen.
Däremot är Säpos terrorbedömning från 2010 – en trea på en femgradig skala – oförändrad. Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskola, säger till TT att det är den bedömningen som gäller.
Läs mer: Magnus Ranstorp om terrorhotet mot Sverige: »Extremism möter inget motstånd«. (#01-02-17)
– Säpo hade själva höjt sin egen nivå om ett attentat var förestående men det har man inte gjort. Det är intressant att britterna höjer sin, men så länge den Säpo inte höjer sin så är det inte fara å färde, säger Ranstorp.
Någon som dock är kritisk till skalans existens är terrorforskaren Magnus Norell.
– Skalan är dum och instrumentet är vagt. Om du ska ha en skala så måste du fatta ett beslut om hur tydlig du ska vara. Ska du vara väldigt specifik och till exempel stänga av centrala Borås för att du har indikationer på någonting? En sådan åtgärd fungerar bra. Det kan inte rimligen vara lika farligt överallt men så vill du inte säga någonting för du vill inte avslöja att vi har källor. Då får du ett problem med att folk är rädda, men du tänker inte tala om varför och var. Jag menar att det är värre, säger Magnus Norell till Fokus.
Läs mer om terrorhotet i Sverige:
Magnus Norell: Terrorskalor är ett trubbigt instrument (#45-18)
Svep: Sveriges terrorlagar försvårar samarbete (#40-18)
Synvinkel: Terrorns nya ansikte (#16-17)
Magnus Ranstorp om terrorhotet mot Sverige: »Extremism möter inget motstånd«. (#01-02-17)