Storstädning i höst – då kan de ta över
S-ledningen har satt målet lågt: att minst nå förra valresultatet på 31 procent. Men alla Fokus pratar med tror att ett partiledarskifte blir aktuellt ganska snart efter ett valresultat på dagens opinionsnivå – strax över eller under 25 procent.
Men även efter ett bättre valresultat tror flera att Löfven, som motvilligt lät sig väljas, drar sig tillbaka.
I partileden noterar man att finansminister Magdalena Andersson, 51, matchas fram hårt av nuvarande valledning. Hon deltar i de flesta utspel – oavsett vad de handlar om. Hon får betraktas som partihögerns kandidat.
Skaffat sig många vänner inte minst i facket.
Vänstersidan kan samlas i Anders Ygeman, 47, som kandidat. Som inrikesminister knappast känd som vänsterprofil, men han kan skapa allianser mellan S i Stockholms stad och landet i övrigt. Att han fick gå i samband med Transportstyrelseskandalen kan snarast vara till hans fördel, och som gruppledare har han en stark position. Det som talar emot honom är att han av partivänstern anses har varit lite för tyst i fördelningspolitiska frågor.
Som en mittenkandidat beskrivs Ardalan Shekarabi, 39, som skaffat sig många vänner inte minst i facket, genom att ta debatterna med SD om arbetsrätt och andra fackliga frågor. Shekarabi har även stått upp för Reepalus vinstförslag när andra i regeringen inte trott på det.
Noterbart är att både Shekarabi och Ygeman har en position som ordförande i sina partidistrikt, i Uppsala respektive Stockholm. Det har Peter Hultqvist också i Dalarna, men han fyller 60 i år, bara halvåret yngre än Löfven.
Socialminister Annika Strandhäll, 43, anses av partikoryféerna ha varit lovande som minister, men sparkningen av Försäkringskassans Ann-Marie Begler har skadeskjutit henne internt.
Och näringslivsminister Mikael Damberg, 46, då? Ja, vad är det med honom?, frågar sig partifolket och pekar på en anonym tillvaro i regeringskansliet.
Andra kammaren: Hubertushögern tar över S
Däremot förutspås en politisk come-back för Aida Hadzialic, 31, som valde att gå efter rattonykterhet i augusti 2016. Hennes namn bär med sig respekt även i borgerliga kretsar. Många ser henne som ett framtidsnamn, kanske som partisekreterare eftersom hon inte kandiderar till riksdagen.
Vid sidan av valberedningens Ilmar Reepalu pekas några tunga kommunpolitiker ut som kungamakare: Lars Stjernkvist i Norrköping, Niklas Nordström i Luleå och Johan Persson i Kalmar samt Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö.
– Men göteborgarna har nog med egna bekymmer, konstaterar en källa om staden där S-raset ser ut att bli ännu värre än i riket.
Han förlorade då men är ständigt återkommande i politiken.
Den interna oppositionen vid en valförlust väntas blåsa från vänster. Som ideologisk ledare för S-vänstern fungerar redan Daniel Suhonen, som genom tankesmedjan Katalys även har goda relationer in i LO-facken. En nyckelroll ges också till Magnus Manhammar från Karlskrona, som kryssades in i riksdagen 2014 efter att ha stått en bit ner på listan. Han har ett förflutet på Expo och söker precis som Ardalan Shekarabi debatt mot SD.
När kris- eller analysgrupper ska förklara en valförlust tror flera att Marika Lindgren Åsbrink, dotter till tidigare finansminister Erik Åsbrink, och S-debattören Anne-Marie Lindgren kommer att hålla i pennan.
Andra vänsternamn som kan få betydelse är nuvarande riksdagsledamöterna Lawan Reder, Stockholms stad, Laila Naraghi, Oskarshamn, och Yasmine Larsson, Helsingborg.
Och aldrig att förglömma: Luciano Astudillo, stabschef under Katrin Stjernfeldt Jammeh. En gång vänsterkandidat till att bli SSU-ordförande. Han förlorade då men är ständigt återkommande i politiken.