På politikfronten intet nytt
Bild: TT
Ledarskribenter: Franska protester, brexit och FN
När det är stiltje i politikvärlden riktas blickarna utåt bland landets ledarskribenter.
DN skriver om lördagens kravaller i Paris som fått stöd från vänsterledaren Jean-Luc Melenchon och Marine Le Pen Nationell samling.
»Populistledaren vet intuitivt vad som är folkets och nationens bästa. Det man inte får genom fria val är det bara att gå ut och ta på gatorna«, skriver DN.
Expressen skriver om brexitavtalet mellan EU och Storbritannien som nu det brittiska parlamentet ska rösta om. De hoppas att det brittiska parlamentet ska acceptera avtalet, bättre än så blir det inte.
Per Gudmundsson på SvD skriver om FN-avtalet om invandring där flera länder vägrar att skriva på. Han vill att Sverige också säger nej då »dokumentet kan ändå komma att institutionalisera en migrationspolitisk som gör mer skada än nytta”, skriver han.
Andra ledarskribenter: Liberalernas nästa drag
Aftonbladets ledarskribent Jonna Simma har intervjuat domprosten Mats Hermansson som anade »fara å färde« och beordrade ringning i Visbys kyrkklockorna under Tomas Gurs spontanseminarium under almedalsveckan.
– Man måste ha i åtanke hur upphetsat det var den här dagen. Alla pratade om nazisterna som var i stan. Men jag fattade ett förhastat beslut och gick också direkt ut och bad om ursäkt när jag förstod att Thomas Gür inte är en nazist, säger Hermansson.
PM Nilsson på Dagens Industri skriver om L:s ekonomiska politik och menar att det inte finns ett »bärande gemensamt projekt för S och L«.
Karin Pihl från Liberala nyhetsbyrån skriver i GP att »Sverige måste bygga ut kapaciteten betydligt mer än vad Kriminalvården nu planerar. Detta för att inte riskera att hamna i samma läge igen«.
Sydsvenskans ledarsida tar upp rapporten om Sveriges valsystem som valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, gjort. De anser att valsedlarna bör kunna minimeras till en för att skydda valhemligheten bättre.
Debatter
Statsvetaren Göran Sundström kritiserar Arbetsförmedlingens tidsrapporteringssystem på DN Debatt och undrar om de inte känner till Tillitsreformen.
Tre forskare skriver på SvD Debatt att William Nordhaus nobelprisade forskning om klimat och miljö ger en förvrängd bild av verkligheten.
Fler företag måste ta debatten – för demokratin, skriver Kreabs grundare Peje Emilsson, på DI debatt.