Svep: S hoppas på C och L – avstår budgetmotion
Bild: Jessica Gow/TT
S släpper ingen budgetmotion
Socialdemokraterna avstår från att lägga en egen budgetmotion, rapporterar TT. S vill i stället att Centerpartiet och Liberalerna ska stödja en övergångsbudget.
– Det rimliga är att den övergångsbudget som ligger också blir riksdagens beslut och då har partier som inte varit lika tydliga som Moderaterna möjligheten att stödja den, säger Fredrik Olovsson, partiets talesperson i ekonomisk politik i riksdagen.
Källa inom LO: Vi tycker att det finns en bra lösning när det gäller arbetsrätten
Trots att flera krav från C och L går på tvärs mot de reformer som S och LO drev i valrörelsen ställde sig LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i en SvD-artikel som publicerades på onsdagen, positiv till att C öppnar för regeringsförhandlingar. Men källor i Landsorganisationen pekar på orosmoment i de krav som både C och L ställer. Det handlar framför allt om en liberaliserad arbetsrätt.
– Vi tycker att det finns en bra lösning när det gäller arbetsrätten. Vi förhandlar om omställning och flexicurity med näringslivet, låt det fortsätta, säger en källa till Fokus. Läs mer här.
Björklund: Lättare för Löfven utan MP
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister om Socialdemokraterna går med på ett antal krav ställda av respektive parti. Jan Björklund tror i så fall på en enpartiregering, det vill säga att Socialdemokraterna regerar utan Miljöpartiet.
– Det är en av de frågor som vi får diskutera. Jag tror att det är betydligt lättare, i och för sig, i en sådan komplicerad riksdag som väljarna har givit oss, där det inte finns några entydiga majoriteter, att det är lättare för en enpartiregering än att göra uppgörelser i en koalitionsregering som först måste förhandla sig emellan och sedan med andra part, säger Jan Björklund i Expressen TV.
Nästan stiltje i opinionen
Det är inga tvära kast i opinionen, den tröga regeringsbildningen till trots. Det visar sammanvägningen av opinionsmätningar under november som Sifo gör för Ekot. De största förändringarna syns hos Sverigedemokraterna som ökar från 18,8 till 19,4 procent och Moderaterna, vars stöd sjunker från 19,2 till 18,4 procent, jämfört med månaden innan.
– Regeringsbildningen och vilka partier man vill ha i regeringen är inte avgörande frågor för hur folk röstar. Det är inte så att det inte spelar någon roll, men andra saker som ideologi och sakfrågor är viktigare för väljarna och hur de röstar. Sedan tror jag också att det finns någon slags utmattningseffekt här, säger Jan Teorell, professor i Statsvetenskap i Lund, till Ekot.
SD avvaktar med beslut om M-budget
Under torsdagsförmiddagen presenterades Sverigedemokraternas budgetmotion genom partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Motionen innehåller skattesänkningar för de som tjänar minst och mindre företag. Partiet vill stärka Sverige inför en kommande lågkonjunktur, skriver SVT. Frågan som hänger i luften är huruvida SD kommer att stöda Moderaternas budgetmotion och svaret kommer först om en vecka. Huvudkravet är minskade migrationskostnader, förklarar Sjöstedt.
– Ser vi det är sannolikheten hög för att de får stöd av våra 62 ledamöter. Får vi inte se det faller sannolikheten drastiskt.
Debatter
»De utländska spelbolagen har fel. Vi har vidtagit fullgoda åtgärder inför den nya spelreglering som införs vid årsskiftet. Vi har skilt de konkurrensutsatta spelen från övriga spel som Svenska Spel tillhandahåller, bland annat genom att lägga dem i olika bolag«, skriver Erik Strand och Marie Loob, Svenska Spel, på Di Debatt.
»En budgetmotion som, särskilt i ett läge med tidsbrist och osäkerhet, blir svår att styra statsapparaten med på ett ordnat och stabilt sätt. Det innebär att alla de här partierna, med Moderaterna i spetsen, bidrar till att skapa kaos«, skriver Ulla Andersson (V) och Mia Sydow Mölleby (V) på DN Debatt.
»Det är trist och kontraproduktivt att så många inom jordbruket låst sig i en ohållbar försvarsposition. Att idisslare genererar metan är inte en konspiration av veganerna och oljeindustrin utan ett sedan länge välkänt biologiskt faktum«, skriver Peter Einarsson, miljökonsult och fårbonde, på SvD Debatt.