Svep: SD-topp petas inför valet
Bild: Johan Nilsson/TT
Sverigedemokraterna meddelade på söndagskvällen att partiet stryker fjärdenamnet Kristina Winberg från EU-listan, knappt en vecka före valet. Winberg, som suttit i EU-parlamentet sedan 2014, utesluts också från partiet.
Som förklaring anger SD att Kristina Winberg »givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande«.
Expressen skriver på måndagsmorgonen att Winberg slagit larm om att SD:s förstanamn på EU-listan, Peter Lundgren, ofredat en kvinna på ett hotellrum under ett partiarrangemang. Lundgren medger för Expressen att han tafsat men backar senare från uttalandet.
SD:s partiledare Jimmy Åkesson försvarar uteslutningen vid en presskonferens i Hörby:
– Det är en samlad bedömning av en ganska lång rad händelser som lett fram till det, säger han.
***
Centerpartiledaren Annie Lööf oroas över att M och KD kan komma att samarbeta med högerpopulister i EU. Det säger hon i en intervju i SvD.
Centerpartiet vill skärpa EU:s utsläppsmål och ställa tuffare krav på bil- och flygindustrin, men säger nej till en europeisk koldioxidskatt.
Till SvD säger Annie Lööf också att hon inte riktigt förstår varför M och KD driver frågan om kärnkraft inför EU-valet.
***
Wikileaksgrundaren Julian Assange ska häktas. Det meddelar vice överåklagare Eva-Marie Persson.
»Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott«, skriver Persson i ett pressmeddelande på måndagen.
Julian Assange har även begärts utlämnad till USA.
***
Debatter
En studie av valrörelsen 2018 visar dramatiska förändringar av medievanor och kommunikationsmönster. De sociala medierna har fått en allt mer central roll. Det skriver tre medieforskare på DN Debatt.
Stockholm borde börja bygga innerstad igen och bygga samman ytterstadens satelliter så att Stockholm blir en sammanhållen stad. Det skriver Johan Bobert, partner public affair-byrån Deliberately, på SvD Debatt.
Enligt Januariöverenskommelsen ska värnskatten avskaffas, vilket LO menar riskerar att öka klyftorna. Men effekten på inkomstfördelningen är i själva verket minimal, skriver två ekonomer hos Svenskt Näringsliv på Di Debatt.