Svepet: Damberg (S) vill se mer statlig närvaro i förorten

Text: Redaktionen

Bild: TT

Hirvonen kandiderar som språkrör

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen, 31, anser sig »ha vad som krävs« för att ta över som språkrör och leda partiet, uppger hon i en intervju i DN. Miljöpartiet behöver bli tydligare i sina värderingar, anser hon, och säger sig vilja minska klyftorna och göra allt hon kan för att partiet ska vara »en stark röst för de som har det svårt«. Även riksdagsledamoten Rebecka Le Moine och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har visat intresse för att ta över posten som språkrör efter Isabella Lövin.

Damberg vill ha mer stat på plats

Kriminella gäng har kunnat växa till följd av att staten har varit för svag och frånvarande i landets utsatta områden. Det uppgav inrikesminister Mikael Damberg i SVT Agenda på söndagskvällen.

»Till och med polisen var frånvarande«, sade han, och vill nu att statens kärnfunktioner, som polis och andra myndigheter åter ska finnas på plats i de utsatta områdena.

En halv miljard till vården

Regeringen och samarbetspartierna föreslår i höstförändringsbudgeten 2020 en satsning på 500 miljoner kronor i stöd till vårdpersonal som farit illa under coronapandemin, erfar SVT Nyheter. Det kan handla om traumastöd, samtalsstöd och krisstöd. Många inom vården utsattes för stress i form av att exempelvis tvingas rycka in i intensivvården utan att ha utbildning för det, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Karantän om sambo har covid-19

De som bor med en person som smittats av det nya coronaviruset kan tvingas stanna hemma. Detta enligt ett beslut som Folkhälsomyndigheten väntas fatta inom kort, enligt SR Ekot. I dagsläget ska de som kan ha smittats av någon med bekräftad covid-19 undvika nära kontakter med andra under en inkubationstid på två veckor. Nu utreds om behandlande läkare ska rekommenderas besluta att personer som bor i samma hushåll och är över 16 år, ska stanna hemma från jobbet.

»Tidigare var det så stor smitta så det hade kunnat påverka samhället negativt«, säger Bitte Bråstad, chefsjurist Folkhälsomyndigheten. Nu är det dock läge för denna rekommendation för att få ned smittan ytterligare, anser hon.

Utrikes

Israel stänger ner

Israel kommer att stänga ner landet på nytt på fredag, enligt ett beslut från israeliska regeringen, rapporterar bland annat The Times. Landet blir därmed först i världen med att stänga ned för en andra våg av coronaviruset. Alla måste nu stanna inom 500 meter från sitt hem, och alla skolor och icke livsnödvändiga butiker måste stänga. Landet har på senaste tiden haft över 4000 nya fall dagligen, och Israels hälsominister har insisterat på att landet måste stänga ned igen. Premiärminister Benjamin Netanyahu uppger:

»Vi måste gå framåt och fatta beslut som är nödvändiga för Israel under coronaperioden«.

Regeringen har tidigare anklagats för att allt för snabbt ha öppnat skolor och butiker igen. Men även nedstängningen väcker irritation: Yaakov Litzman, bostadsminister och ledare av ultraortodoxa partiet, har avgått i protest mot att man nu tvingas ställa in Yom Kippur-firandet.

Av en befolkning på nio miljoner har Israel 155 604 smittade och 1119 döda i covid-19.

Rekordhög smitta under ett dygn

Antalet smittade i det nya coronaviruset steg rekordhögt; globalt med 307 930 fall det senaste dygnet. Brasilien, USA och Indien står för de största ökningarna. Indien rapporterade 94372 nya fall, USA 45523 och Brasilien 43 718 nya fall, rapporterar Reuters. 

Fler döda i bränder

Minst 33 människor rapporteras döda i bränderna som nu härjar längs USA:s västkust. Eric Garcetti, borgmästare i Los Angeles, anklagar Donald Trump för att förneka att klimatförändringar bidragit till situationen. Regeringen

»stoppar huvudet i sanden«, säger Eric Garcetti till CNN.

Debatter

I ivern att förändra och rentav överge pensionsreformen öppnar vi upp för att de problem som reformen trots allt löste, återkommer. Det anser Jens Magnusson, privatekonom, SEB. På SvD Debatt kallar han det ATP-system som avskaffades 1999 för finansiellt och samhällsekonomiskt ohållbart, och tycker att de förändringar som nu föreslås av reformen överger dess grundläggande principer.

Pensionerna ska exempelvis skyddas genom att stå fristående i förhållandet till statsbudgeten.

»Pensionsgruppens beslut om ett pensionstillägg, som ska finansieras direkt från statsbudgeten i stället för med pensionsavgifter, står i rak motsats till denna princip«, skriver han.

DN Debatt försäkrar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att den svenska modellen inte ska äventyras genom EU-förslaget om minimilöner.

»Alla ska ha tillgång till minimilöner antingen genom kollektivavtal eller lagstadgade minimilöner. Men EU-kommissionen kommer aldrig att begära att Sverige ska införa lagstadgad minimilön«, skriver hon.

Forskare vid KI har testat att ge patienter blodplasma från tillfrisknade covid-19-patienter. Genom ett beredskapslager av fryst blodplasma skulle Sverige kunna ligga i framkant för att hantera en eventuell andra coronavåg, skriver Alexandra Anstrell (M), riksdagsledamot, försvarsutskottet, på Altingets debattsida. 

Men handlingskraft saknas, anser hon:

»Nu under pandemin har det blivit extra tydligt att Sverige inte har den beredskap som behövs i händelse av kris och krig.«