Svepet: Missnöje inom S mot nya budgeten: »Knuff utför stupet«
Bild: TT
Regeringens budget som presenterades igår möts av stark kritik både inifrån de egna leden och från kommuner och fackförbund. För lite pengar till kommunerna och fel fördelningspolitisk profil är återkommande i kritiken.
”Det går något år till”
Regeringens budget får stark kritik bland socialdemokratiska kommunalråd i landet. Pengarna till kommunerna är helt otillräckliga, menar de – och missnöjet i partiet växer.
– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta till Expressen.
– Vi klarar något år till, men sedan går det inte längre, säger Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) till tidningen.
Kommunerna får i budgeten 8 miljarder kronor mer 2020 för att upprätthålla nivån i vård, skola och omsorg.
”För mycket riktade kommunbidrag”
För mycket av pengarna till kommuner och landsting är öronmärkta, menar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i sin reaktion.
– Vi hade hoppats att man skulle få mer generella bidrag och ett sätt att göra generella bidrag är att omvandla riktade bidrag, det kostar ingenting men det gör att kommuner och regioner får mer fria resurser till sina verksamheter, säger Annika Wallenskog är chefsekonom på SKL till Sveriges Radio.
Konsekvenserna av riktade bidrag kan bli att kommuner inte kan spara in pengar i en verksamhet för att i stället använda dem i en annan.
Busch Thor kritiserar budgeten från Bindefelds kändisfest
KD-ledaren Ebba Busch Thor rasar i ett inlägg på Instagram mot Stefan Löfvens prioriteringar. När inlägget skrevs satt hon själv på ett flygplan med kändiseliten på väg till Micael Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv, där han bjuder gästerna på resan och festen.
Men Kristdemokraternas partiledare vill inte kommentera resan eller festen.
– Jag ger inga intervjuer på en privat resa. Tack så mycket, svarar hon Expressen.
På onsdagsmorgonen flögs svenska kändiseliten ner till festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest i den israeliska metropolen Tel Aviv, kan Expressen berätta.
Samtidigt som gästerna steg ombord på det chartrade flygplanet publicerades ett inlägg på Ebba Busch Thors konto på Instagram där hon kritiserar Stefan Löfvens prioriteringar i höstbudgeten som presenterades samma morgon. Löfvens regering kommer ”att sänka skatten för de som tjänar allra mest”, skriver hon.
Utrikes
Brunsmetad premiärminister kritiseras
Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, målade sitt ansikte brunt under en fest med arabiskt tema år 2001. Det visar en bild från premiärministerns skolbok från 2001 skriver Expressen som citerar Time Magazine.
Nu kritiseras Trudeau starkt i internationella medier.
– Jag borde vetat bättre redan då, men det gjorde jag inte. Jag gjorde det och jag är verkligen ledsen, säger Trudeau efter att bilden publicerats rapporterar Reuters.
Samtidigt som bara drygt en månad återstår till parlamentsvalet i Kanada den 21 oktober stormar det nu kring Canadas premiärminister Justin Trudeau.
På bilden från 2001 kan man se hur premiärministern använt smink för att måla sitt ansikte och händer i en mörkare hudfärg. Trudeau berättat att han vid tillfället för bilden var klädd som Disney-karaktären Aladdin vid en gala med arabiskt tema.
– Att se premiärministern bära ”blackface” är djupt upprörande. Det är förkastligt och kan härledas tillbaka till en historia av rasism och orientalisk mytologi som är oacceptabel, säger Mustafa Farooq, vid Kanadas nationella muslimska råd om bilden.
Premiärministern har bett om ursäkt för sitt agerande och säger att det är väldigt ”beklagligt” att han inte tidigare förstått att sminkningen är rasistisk.
Debatt
Lägre pensionärsskatt redan lägre
Lägre pensionärsskatt var en av huvudpunkterna i regeringens budget under gårdagen. Nu visar Pensionsmyndigheten att skatten trots allt kan vara lägre för pensionärer än vanliga löntagare:
”Enligt våra beräkningar betalar pensionärskollektivet över 65 år cirka 0,9 miljarder kronor mindre i skatt jämfört med om de skulle omfattas av samma skatteregler som de förvärvsaktiva 65 år eller yngre. Beskattningen är i dag är alltså något lägre för personer över 65 år än för yngre förvärvsaktiva”, skriver Daniel Barr och Ole Settergren vid Pensionsmyndigheten på DN Debatt.
För lite för att stoppa nedskärningar
En rad fackförbund som verkar inom välfärdssektorn uttrycker besvikelse över budgeten i ett gemensamt debattinlägg:
”Vi hade förväntat oss att regeringen skulle ha prioriterat kommunsektorns ekonomi i budgetpropositionen. Men regeringens budget är helt otillräcklig. Konsekvenserna riskerar bli förödande med ytterligare nedskärningar i vård, omsorg och utbildning.
Samtidigt ser vi hur allt fler kommuner sparar på skola, vård och omsorg. Förhoppningen var att staten nu skulle träda in och ge kommunerna större ekonomiska möjligheter att agera för att undvika nedskärningar. Men ökningen av det generella statsbidraget som föreslås är alldeles för liten för att stoppa besparingsvågen i kommunsektorn” skriver bland annat ordförandena i Lärarförbundet, Kommunal, Vårdförbundet och Vision på Aftonbladet Debatt.
Svältande välfärd och skattesänkningar för höginkomsttagare
Kritiken mot budgeten kommer också från den vänsterinriktade S-föreningen Reformisterna och fackliga tankesmedjan Katalys:
”Regeringens budget understryker problemen med Januariavtalet. Det har ingåtts mellan S och tre liberala mittenpartier för att hålla SD borta från makten, men saknar helt analys om hur den nationalistiska högern kommit att få nästan var femte röst, skriver Daniel Suhonen med flera på tankesmedjan Katalys.
I en tid då arbetslösheten stiger, konjunkturen mattas av, kommuner och landsting tvingas spara på en redan svältande välfärd så genomför den socialdemokratiskt ledda regeringen stora skattesänkningar för dem med allra högst inkomster”, skriver bland annat Daniel Suhonen på DI Debatt.