Svepet: MP vill satsa 500 miljoner på nattåg till Norrland och Europa

Text: Redaktionen

Bild: TT

Miljöpartiet har fått igenom en satsning på tågtrafiken i budgetförhandlingarna med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, skriver partiet på sin hemsida.

Under en femårsperiod vill regeringen satsa en halv miljard kronor på nattåg, både till kontinenten och till övre Norrland och Jämtland. Det är Trafikverket som ansvarar för nattågen till Norrland och de kommer därför att få ett tillskott i höstbudgeten, detta för att säkerställa att nattågen till de norra delarna av landet kommer att fortsätta. Nattågen till Norrland har tidigare varit på väg att försvinna.

Majoritet vill införa lag om barnfridsbrott.

Det finns en majoritet för en lag som kriminaliserar handlingen att låta barn bevittna våld mot nära anhöriga, rapporterar Sveriges radio.

Regeringens utredare har föreslagit en kriminalisering av att utsätta barn för att bevittna våld och andra brottsliga handlingar mellan närstående. Dessa barn "är en utsatt och skyddsvärd grupp" enligt utredaren, som föreslår att straffet för det barnfridsbrott ska vara fängelse i högst två år.

Om brottet är grovt - det vill säga av "särskilt skrämmande och traumatisk art - ska gärningspersonen kunna dömas till fängelse i högst fyra år.Förslaget skulle också innebära att barnet som målsägande har rätt till skadestånd från gärningspersonen.Betänkandet är på remiss och ska frågan beredas i Regeringskansliet. Men en majoritet i riksdagen vill alltså ändra brottsbalken

Elva anmälningar mot diplomater lades ner i fjol

Elva utredningar lades ner förra året i Stockholmsområdet för att de misstänkta var diplomater. Det visar en sammanställning av Nyhetsbyrån Siren, skriver DN.

En av diplomaterna misstänktes för att ha misshandlat en kvinna med fyra ansiktsslag. Utredningen lades ner för att den misstänkta är diplomat och då ”åtnjuter absolut straffrättslig immunitet”.

På Utrikesdepartementets säger man att man att man visst tar de misstänkta brotten på allvar och varje fall tas upp med berörd ambassadör.

Ygeman vill att nätjättarna tar större ansvar 

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) kräver större ansvar från nätjättar som Facebook och Google, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Sedan i våras är Anders Ygemans Sveriges nya digitaliseringsminister och har bland annat sett som sin i uppgift att försöka få de globala nätjättarna att värna både ett demokratiskt informationssamhälle och medborgarnas integritet. Enligt Ygeman skapar sociala mediers inverkan på oss människor frågor om rätt och fel i det moderna informationssamhället. Han ifrågasätter om det bara är individens ansvar att lära sig vara källkritisk eller om också Facebook och Google borde

–  Jag tycker att målet är att det är individen som äger sina data och att det är individen som också kan avtala om att ge bort sina data mot sociala tjänster, mot betalning eller inte ge bort sina data alls. Har man den utgångspunkten blir de andra tekniska diskussionerna betydligt lättare, säger Anders Ygeman.

C beredda på kompromiss: ”Vill ha bred uppgörelse”

Centerledaren Annie Lööf går in i migrationskommitténs förhandlingar med en pragmatisk inställning, säger hon till Expressen.

Lööf säger att Centern vill hitta breda uppgörelser och att hon tror på en kompromiss med Moderaterna.

– Det kommer inte bli Moderaternas politik som till 100 procent får genomslag och det kommer heller inte bli Centerpartiets politik till 100 procent, säger Annie Lööf till tidningen.

Utrikes

EU ska deklarera att hård brexit är naturkatastrof

EU-kommissionen föreslår att brexit klassas som en katastrof för att frigöra pengar ur en fond som normalt används för naturkatastrofer som jordbävningar, rapporterar The Guardian.

Totalt handlar det om runt 600 miljoner euro, runt 6,5 miljarder kronor, som EU vill använda för att dämpa svallvågorna av brexit.

Brexit är en ”enskild händelse” som kan innebära en ”omfattande katastrof” och möter därför syftet med fonden, står det i förslaget som the Guardian har tagit del av.

Även EU:s globaliseringsfond väntas användas för att stötta arbetare som förlorar jobben på grund av brexit.

Egna partimedlemmar fällde Boris Johnson

Det blev ett svidande nederlag för den brittiske premiärministern Boris Johnson i gårdagskvällens omröstning om ett förbud mot en brexit utan avtal i det brittiska parlamentet. Nyval kan nu stunda

Efter omröstningen uteslöts de 21 partikamrater till premiärministern som röstade med oppositionen igår ur Tories partigrupp, däribland några av partiets tyngsta politiker, rapporterar Telegraph.

bland andra ex-ministrarna David Gauke och Philip Hammond. Nicholas Soames, barnbarn till Winston Churchill, Boris Johnsons politiska förebild. Segern för oppositionen innebär, förutom att oppositionen nu har kontroll över parlamentets dagordning, att den nu med största sannolikhet i en omröstning senare idag också kommer att få igenom själva lagförslaget, nämligen att regeringen ska be EU om ännu en förlängning av brexit fristen, i tre månader fram till 31:e januari nästa år. Johnson har lovat att aldrig gå med på att söka förlängd frist, och meddelade igår att han istället kommer utlysa nyval om lagförslaget går igenom. Ett beslut om nyval kräver dock 2/3 majoritet i parlamentet, i praktiken att labourpartiet röstar för ett nyval.

Debatter

Omsorg och vård istället för köplats till kirurgi och medicinska experiment för barn som lider av könsdysfori är ett krav, skriver skriver Jannika Häggström med 16 andra föräldrar i Dagens Nyheter.

Fredrik Klang och Peter Bergman på Sveaskog skriver i Svenska Dagbladet att  det inte finns någon ingen motsättning i att ekoparkerna även är en plats för ökad ekoturism, så länge det finns entreprenörer som vill satsa och investera i skogen.

I Dagens Industri skriver Viktor Skyrman, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm att statligt subventionerade banker bör beskattas.