Svepet: Portugalpensionärer får snart skatta på sin tjänstepension
Störande ska kunna portas från samhällsinstitutioner
En majoritet i riksdagen vill se ett lagförslag om att personer som begår stölder eller trakasserier ska kunna portas från butiker, simhallar och bibliotek, rapporterar Sveriges Radio. Detta trots att flera remissinstanser, bland annat JO och Åklagarmyndigheten, avråder.
Syftet med en lag om tillträdesförbud är att minska brottsligheten och öka tryggheten, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.
– Det här är platser som är allmänna, som är viktigt att värna, för medborgarna. Det är viktigt för mina barn, för mina föräldrar, att kunna ha tillträde till de här platserna, och de känner att det är obehagligt i dag, säger han till radion.
M, C, KD, L och SD vill att regeringen ska lägga fram en proposition. Straffet ska vara böter eller fängelse i högst sex månader.
Portugalpensionärer får skatta på tjänstepension
De svenska pensionärerna i Portugal kommer inte längre att komma undan att skatta på sin privata tjänstepension, rapporterar Ekot. Den portugisiske skatteexperten Carlos Lobo menar att en lösning är nära efter att valet i Portugal avklarades förra veckan.
– Det rör sig om en lägre skattenivå och alla kommer att bli nöjda, säger Lobo.
Han kan inte säga något om storleken på skatten, men den kommer inte att vara retroaktiv. Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare kallat avsaknaden av skatt i Portugal för en ”orättvis lucka i regelverket”.
Kärnkraftsrepris i partiledardebatt
Under söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda menade M-ledaren Ulf Kristersson att det viktigaste för att få ner utsläppen är en omställning till fossilfri produktion i Sverige.
– Att avveckla kärnkraften är ett historiskt misstag, sa han.
SD-ledaren Jimmie Åkesson höll med om att kärnkraften måste behållas och utvecklas för att ”elektrifieringen” av landet ska lyckas.
– Jag har inget emot omställningen, den är behjärtansvärd och säkert nödvändig, sa han.
Löfven betonade att framtidens välfärd finns i klimatomställningen och tog som exempel tillverkningen av stål utan kol.
– Vi ska se det som en konkurrenskraft. Därför blir det fel när högern vill dra ner i Sverige och säga att det ska göras någon annan stans, sa Löfven i debatten.
Utland
Kurder förhandlar med syriska regeringen om att slå tillbaka Turkiet
Den syriska regeringen och det kurdiskledda Syrian Democratic Forces (SDF) harm hållit förhandlingar med ryskt deltagande, om att gemensamt slå tillbaka Turkiets attack i norra Syrien, enligt Reuters.
Ahmed Suleiman, ledande i Kurdish Democratic Progressive Party in Syria, säger att förhandlingarna hållits på en rysk fltgbas i Latakia och en regeringskälla uppger att förhandlingar även hållits i Damaskus.
Allt tyder på att Lag och Rättvisa får fortsatt egen majoritet
Fyra år av hårt arbete väntar för regeringspartiet, högerkonservativa Lag och rättvisa (PiS) i Polen. Det sa partiledaren Jaroslaw Kaczynski på valkvällen, rapporterar AFP. Lag och Rättvisa kommer enligt vallokalsundersökningar att behålla sin maoritet i parlamentet.
Analytiker har varnat för att PiS, som ser ut att få egen majoritet, kan komma att genomdriva reformer som ytterligare underminerar rättssystemets oberoende.
– Vi kan räkna med att PiS fortsätter att begränsa den liberala demokratin, säger statsvetaren Anna Sosnowska-Materska vid Warszawas universitet.
Debatt
”Moderaterna ska bli bättre på jämställdhet”
”Sedan partiets tidigare jämställdhetsbokslut 2009 och 2012 har en hel del blivit bättre, vilket visar att det går. Utvecklingen måste dock accelereras. Sveriges kvinnor behöver en stark röst för ett fritt och jämställt Sverige. Moderaterna ska vara den rösten”, skriver Josefin Malmqvist (M), ordförande för Moderatkvinnorna på DN Debatt.
Hon skriver också att 37 procent av Moderaternas medlemmar är kvinnor. Bland nytillkomna medlemmar i år är inte ens en tredjedel kvinnor. Bara 36 procent av förbundsordförandena är kvinnor och en tredjedel av föreningsordförandena i partiföreningarna.Bara 40 procent av kommunfullmäktigeledamöterna är kvinnor. Enkom Sverigedemokraterna har lägre andel kvinnor som förtroendevalda företrädare.
”Havet kan höjas två till två och en halv meter till 2100”
”Vi kan tyvärr inte vara helt säkra på att havsnivåhöjningen kommer bli lägre än en meter till år 2100. Det finns andra än FN:s klimatpanel som försökt att bedöma riskerna för mer extrema havsnivåhöjningar. Enligt flertalet studier så skulle havet kunna stiga över 2 meter fram till år 2100. Det värsta scenariot i USA:s nationella klimatanalys är 2,5 meter fram till år 2100 och nästan 10 meter fram till år 2200! Detta värsta scenario antas vara mycket osannolikt. Men som sagt, alla dessa siffror är egentligen djupt osäkra”, skriver tre forskare på SvD Debatt.
”Gränskontroller i Öresund bara signalpolitik”
”Att bekämpa den organiserade kriminaliteten är kanske rättsstatens viktigaste uppgift. Därför bör alla bli förbannade när regeringar på båda sidor Öresund levererar ineffektiv signalpolitik som svar på riktiga problem”, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) i Sydsvenskan.
”Det är signalpolitik som gör att vi fortsatt har gränskontroller på den svenska sidan av Öresund. Gränskontroller som på ett år leder till 10 miljoner kontroller men bara två hittade vapen. Det är nog den minst effektiva polisinsatsen som finns i Sverige när det kommer till att hitta vapen”, skriverNiels Paarup-Petersen.