Sverige ett beväpnat land
Bild: Lise Åserud/scanpix
När polisen i lördags grep den 38-årige man som senare häktades misstänkt för mord och en serie mordförsök i Malmö fann de två pistoler i hans lägenhet. En 22-kalibrig övningspistol och en Glock.
Ett tecken på att det rör sig om en galning? Snarare något väldigt svenskt.
Totalt finns det närmare två miljoner registrerade vapen innanför landets gränser fördelade på 628 000 vapenägare, vilket placerar Sverige bland de mest vapentäta länderna i världen.
Detta förklaras främst av den utbredda jägartraditionen – nästan en miljon av vapnen är kulgevär och över 700 000 är hagelgevär. Men det beror också på skytteklubbarna: Svenska skyttesportförbundet har cirka 100 000 medlemmar och Svenska pistolskytteförbundet har runt 15 000 medlemmar, en av dem är den nu misstänkta 38-åringen.
– Det här är jätteovanligt, säger Svenska skyttesportförbundets generalsekreterare Göran Nygren, som inte kan påminna sig senast en aktiv skytt använde sitt vapen för att begå brott.
Inte heller stöldfrekvensen på sportskyttepistoler är speciellt hög.
– De flesta av våra vapen är inte intressanta ur kriminellas ögon. De är inte de värsta, häftigaste vapnen som buset vill ha, säger Nygren.
För sådana syften finns det en svart marknad på uppskattningsvis mellan 30 000 och 40 000 illegala vapen i Sverige. För mellan 1 000 och 17 000 kronor får man en pistol i undre världen, enligt Rikskriminalpolisen, beroende på ålder, skick och modell.
Det är dessa – insmugglade via Öresundsbron eller färja från Polen – som utgör 97 procent av alla beslagtagna vapen i samband med brottslighet, enligt uppgifter från Statens kriminaltekniska laboratorium.
Att införskaffa ett vapen på laglig väg från någon av landets 400 vapenhandlare är omgärdat av förhållandevis rigorösa regler gällande tillstånd, tillsyn och förvaring. Antingen krävs det jägarexamen eller sex månaders aktivt medlemskap i en skytteförening, vilket är tänkt att fungera som en social kontrollfunktion, och därefter poliskontroll.
Om det finns en svag punkt i denna kedja, menar Göran Nygren och många med honom, så är det läkarnas ovilja att anmäla, eller deras bristande kunskap om att de har anmälningsplikt till polisen, så fort en patient bedöms olämplig att inneha vapen.
Med tanke på den stora mängden vapen i Sverige och det faktum att en tredjedel av alla läkarbesök i Sverige beror på psykisk ohälsa – hela 40 000 personer omhändertas i sluten psykiatrisk vård varje år – så är runt tusen läkaranmälningar per år en skrämmande låg siffra.