Sveriges 100 mäktigaste 2014

Text: Anders Billing & Torbjörn Nilsson

1

stefan_lofven

 

Stefan Löfven

Statsminister (s)

Han vann valet och bildade regering. Så långt är metallarens maktställning odiskutabel. Regeringsmakten är också ett effektivt sätt att läka partiet. Men får han igenom sin politik med minsta regeringsstödet i modern tid?

2

magdalena_andersson2

Magdalena Andersson

Finansminister (s)

Få finansministrar har en meritförteckning som passar bättre för jobbet. Med järnhand formade hon riskminimeringsstrategin som partiet gick till val på och med samma nypor styr hon och hennes departement hela regeringen.

3

jonas_sjostedt2

Jonas Sjöstedt

Partiledare (v)

Vänsterpartiledaren är den stora vinnaren efter valet. Trots att det står utanför regeringen har hans parti lyckats krama maximalt ur sitt lilla väljarstöd. Risken finns för backlash, men i dag ler Sjöstedt hela vägen till riksdagen.

4

stefan_ingves

Stefan Ingves

Riksbankschef

Räntevapnet är uttömt. Men tappar höken från Österbotten makt? Njae. Det finns ju andra vapen i arsenalen. Och efter att listans nummer 56 lämnat direktionen härskar han ensam. Men politiken han tvingas föra är inte längre hans egen.

5

 

jimmie_akesson

Jimmie Åkesson

Partiordförande, tjl (sd)

Han ledde partiet till valsuccé och platsen som tredje största – och vågmästare på en helt annan nivå än tidigare. Så kom utbrändheten. Hur länge blir han borta? Vem styr? Hade hamnat topp tre annars.

6

gustaf_fridolin

Gustav Fridolin

Utbildningsminister (mp)

Språkröret och det politiska underbarnet fick det han och partiet önskat sig så länge – regeringsmedverkan. Men valresultatet var en besvikelse och priset för makten kan bli högt. Får han ordning på skolan kan det vändas till succé.

7

anna_kindberg_batra

Anna Kinberg Batra

Gruppledare (m)

Har haft ett utgångsläge som gjort henne till självklar ny partiledare, men kommer knappast få jobbet villkorslöst. Hur det än slutar är det svårt att se att nästa moderatledning inte innehåller hennes namn. Frågan är bara vad hon vill.

8

KP_thorwaldsson

Karl-Petter -Thorwaldsson

Ordförande LO (s)

Med Metallbasen och kompisen på listans förstaplats borde LO-ordförandens makt öka. Att han ändå tappar beror på den nya regeringens ointresse för såväl LO:s politiska förslag som att ta in dess företrädare i regeringen.

9

asa_romson

Åsa Romson

Klimat- och miljöminister, vice statsminister (mp)

Språkröret gör ett av listans största hopp. Hon har fått både ministerpost inom sitt favoritområde och titeln som vice statsminister. Samtidigt är portföljen lättare och hon saknar det bredare nätverk och förtroende som listans nummer 6 har.

10

annie_loof

Annie Lööf

Partiledare centerpartiet (c)

Hon var uträknad och hånad. Men hon reste sig, blev bättre och drog med sitt parti upp över riksdagsspärren till något som såg ut som en seger. Efter att listans nummer 42 skjutit ut sig försöker hon till och med bli ledare för hela alliansen.

fokus1445s24

marcus_wallenberg

Marcus Wallenberg

Styrelseordförande SEB, Saab

EU-reglerna tvingade honom att lämna ordförandestolen i statliga LKAB, men avslöjandena i Saudivapenboken och framgångarna för Saab och Jas visar att denna Wallenbergare fortfarande är näringslivets mest inflytelserika.

12

emma_lennartsson

Emma Lennartsson

Statssekreterare statsrådsberedningen

Ekonomen från Handels i Stockholm har fått jobbet som hon förberett sig för under ett helt liv – som högra hand till listans nummer 1. Har unikt kontaktnät såväl hos LO-facken som hos toppdirektörer.

13

leif_johansson

Leif Johansson

Styrelseordförande Astra Zeneca och Ericsson

Den förra Volvochefen fortsätter att stärka sin position som oberoende av Wallenbergare och handelsbankare. Visade stor politisk förmåga i det lyckade motståndet mot Pfizers försök att köpa upp Astra Zeneca.

14

mikael_damberg

Mikael Damberg

Närings- och innovationsminister (s)

Näringsministern tillhör den nya regeringens femhövdade inre kabinett, ihop med listans nummer 1, 2, 48 och 64. Det är inte så få som tror att posten utgör ett enda träningsläger för att efterträda listans etta.

15

per_bolund

Per Bolund

Finansmarknads- och konsumentminister

(mp)

Finansmarknadsministern är något så ovanligt inom miljöparrtiet som en duktig person från tidigare språkrörsregim som behåller sin ställning. Nära den riktiga makten på plats nummer 2, men ändå så långt borta.

16

anders_sundstrom

Anders Sundström

Styrelseordförande Swedbank, KF, Folksam (s)

Med socialdemokraterna vid rodret i Rosenbad befästs denna rörelsens finansfurste ytterligare. Lär vilja knyta banken, KF och Folksam närmare varandra. Men då måste han lyfta bort Swedbanks vd.

17

sverker_martin_lof

Sverker Martin-Löf

Styrelseordförande Industrivärden, SCA, SSAB

Ledaren för tjänstemannasfären runt Handelsbanken gav fingret åt både politiker och myndigheter när de trotsade styrelsebegränsning och tog makten över sina stiftelser. Lär förbereda fortsatt löneregn i sina styrelser.

18

anders_borg

Anders Borg

Utredare (m)

Vad sa du? Finland? Skriva en utredning? Skulle inte han till IMF? Finansministerns och fjolårets listetta försvann snabbt och längtansfullt. Skräckslaget frågar sig moderater: Kommer han tillbaka. Och under eller över listans nummer 7?

19

jan_bjorklund

Jan Björklund

Partiledare (fp)

Folkpartiledaren förlorade skolfrågan och gjorde ett uselt val. Alla pratar om succession, men den gamle majoren har redan börjat befästa sitt försvar. Oavsett – utnämningarna av nummer 20, 27 och 59 ser ut som startlistan på ett partiledarrace.

20

birgitta_ohlsson

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot, utrikespolitisk talesperson (fp)

Den förra EU-ministern är huvudkandidat till att efterträda sin chef. Hon är en av få i borgerligheten som är omtyckt på andra sidan blockgränsen. Men är långtifrån självklar i sitt eget parti.

21

gudrun_schyman

Gudrun Schyman

Pariledare (fi)

Sveriges bästa politiker gör det igen. Partiet lyckades visserligen inte ta sig in i riksdagen, men har med Post i EU-parlamentet och i flera kommuner en starkare ställning än någonsin tidigare. Nu också med egen dag i Almedalen.

22

max_elger

Max Elger

Statssekreterare finansdepartementet (s)

Finanspolitikens dolda häxmästare. Har från viktiga posten som budgetstatssekreterare i praktiken kontrollen över allt i regeringens politik. Doktor från Handelshögskolan som inte släpper en jävel över bron till finansen.

23

mattias_karlsson

Mattias Karlsson

Tf partiledare (sd)

En i de fyras gäng, gruppen som tog makten över partiet. Har varit ideologen utan de mest framträdande positionerna, men skickas nu längst fram på scenen när listans nummer fem checkat ut. Tar han över på riktigt?

24

jacob_wallenberg

Jacob Wallenberg

Styrelseordförande Investor

Investorordföranden har rollen som familjens industriella ledare. Verkar vilja återta makten över Svenskt Näringsliv från listans nummer 17, att döma av återinträdet i styrelsen i våras och valet av Investornära Carola Lemne till vd.

25

anders_nyren

Anders Nyrén

Styrelseordförande Handelsbanken och Sandvik, vd Industrivärden

Den grå tjänstemannen som gått i fotspåren på listans nummer 17 och sett maktkonkurrenterna från Handelsbanken falla ifrån. Ny fin maktposition som vice preses på IVA. Men hur mår egentligen sfärens bolag?

Vill du läsa hela listan med Sveriges 100 mäktigaste?

– Teckna en helårsprenumereration på Fokus och aktivera din digitala tidning med kundnumret som skickas till din mejl.

– Är du redan helårsprenumerant? Ladda ned och läs tidningen här.

– Är du inte prenumerant men vill köpa Fokus Makthavarutgåva som digitalt lösnummer gör du det här.

Läs mer om årets lista: 

I ministrarnas skugga

Så gjorde vi listan

Makten och verkligheten - därför kan makthavarlistan vara ett verktyg för förändring. 

En sakkunnigs bekännelser

Fördjupningar från tidigare år:

Makten är blek (2013)

Maktpartiet och framtiden (2012)

Makten och härligheten (2011)

Koalitionens mästare (2010)

Makten bär slips (2009)

Fokus makthavarlista 2013