SVT-chef betalade inte
Den 19 oktober polisanmälde Radiotjänst i Kiruna de tre licensskolkande ministrarna Cecilia Stegö Chilò, Maria Borelius och Tobias Billström.
– De tre ministrarna uppgav olika skäl till att de inte betalat. Det är ovanligt att man vet varför de inte betalat. Mot den bakgrunden ville vi ha deras agerande prövat, sade Christina Jutterström, styrelseordförande för Radiotjänst och vd för SVT.
Nu visar det sig att SVT inte riktigt har koll på sina egna anställdas licensbetalning. När Fokus bad Radiotjänst kolla upp licenserna för ett antal chefer och anställda vid SVT:s och Sveriges Radios nyhetsredaktioner visade det sig att flera personer inte fanns med i Radiotjänsts kundregister, bland annat programdirektör Leif Jakobsson.
Den 12 november 2001 utses Leif Jakobsson till SVT:s programdirektör, det vill säga den högste ansvarige för innehållet i kanalernas program och vd:s närmaste man. Då var han chef på den finlandssvenskspråkiga kanalen FST i Finland, men lämnade genast sina åtaganden och flyttade till en lägenhet på Österlånggatan 23 i Gamla stan. Den 1 januari 2002 folkbokförs Leif Jakobsson enligt Skatteverket på adressen. Men någon licens betalas inte in till Radiotjänst.
– När en person flyttar till en adress och folkbokförs där och den adressen har ett tv-innehav så måste man anmäla det till oss, säger Lars Lindberg, vd för Radiotjänst i Kiruna.
Detta gäller även om en person arbetar på ett företag där de anställdas tv-avgift ingår som löneförmån, som fallet är på SVT. Så här går det till för SVT-anställda: När du anmält ditt tv-innehav hos Radiotjänst får du en faktura som du skickar vidare till personalavdelningen på SVT som i sin tur anmäler dig på sitt konto hos Radiotjänst. Därefter skickar Radiotjänst kvartalsvis en samlingsfaktura med din och alla andra anställdas avgift direkt till SVT och du förmånsbeskattas.
Men ingen anmälan sker och ingen betalar licensen. Leif Jakobsson tror att SVT ska betala och SVT tror att Leif Jakobsson ska betala det första året, vilket är brukligt enligt SVT:s förmånspolicy.
– Jag trodde att vi hade kommit överens om det men jag har missförstått det hela, säger Leif Jakobsson.
Dessutom har det brustit i rutinerna hos SVT och hans namn har inte hamnat på den samlingsfaktura som Radiotjänst skickar till SVT, vilket betyder att programdirektörens tv-licens inte heller betalats det andra året som han är programdirektör. Inte förrän Leif Jakobsson flyttar till Skeppargatan den 12 november 2003 på Östermalm i Stockholm, registreras han hos Radiotjänst. Men då har det gått två år utan att han eller SVT betalat licensen.
– Vi har missat perioden fram till december 2003. Det har brustit någonstans i hanteringen, säger Johan Elmberg, företagsinformatör på SVT.
Fokus har sökt SVT:s vd Christina Jutterström för en kommentar.
Även en av Sveriges Radios mest tongivande politiska reportrar Inger Arenander har missat sin licensbetalning. Hon blir inte kund hos Radiotjänst förrän den 2 oktober 2002. Då har hon varit på Sveriges Radio i många år. Varför hon registreras efter så många år kan hon inte svara på.
– Jag har levt i den tron att företaget betalat min licens, säger hon.
Licensförmånerna skiljer sig mellan de olika public servicebolagen. På Sveriges Radio får de anställda ett tillägg på lönen som först beskattas och sedan är det den anställdes ansvar att betala in tv-licensen.