Till försvar för vinsten
Bild: Michael Steinberg (stora bilden), Scanpix
1. Stefan Stern. Har det handlat om vinst och välfärd de senaste femton månaderna så har denne tidigare socialdemokratiske partitoppsdoldis – numer rådgivare på privatiseringspionjärbolaget Magnora – twittrat om det.
2. Mikaela Valtersson. En av de mest liberala miljöpartisterna, som förlorade språkrörsstriden mot Åsa Romson och i stället började opinionsbilda och verksamhetsutveckla i Kunskapsskolan och Friskolornas riksförbund.
3. Widar Andersson. Tidigare ordförande för Friskolornas Riksförbund, numer ordförande i AcadeMedias advisory board, som använder de erfarenheterna i sina spalter i socialdemokratiska Folkbladet, där han är politisk chefredaktör.
4. Peje Emilsson. Grundade Svenskt Näringslivs och moderaternas hus-pr-byrå Kreab på 70-talet, var ordförande för Enskilda gymnasiet på 90-talet, startade Sveriges största friskolekoncern Kunskapsskolan och hans bolag Magnora håller nu på att lansera ett helt nytt äldrevårdskoncept genom Silver Life.
5. Anders Morin. Svenskt Näringslivs välfärdspolitiska chef som i sina debattartiklar försöker vrida samtalet från att handla om vinst till att fokusera på kvalitet.
6. Håkan Tenelius. Före detta folk-partistisk politiker, nu ansvarig för närings-politik på branschorganisationen Vårdföretagarna, som fortfarande behöver lägga det mesta av sin tid på att putsa på den privata äldre-vårdens varumärke efter Carema-skandalen.
7. Stig Orustfjord. Tidigare överdirektör på Försäkringskassan, leder nu Svenskt Näringslivs, Almegas, Friskolornas riksförbunds och Vårdföretagarna gemensamma välfärdsprojekt, som försöker mäta kvalitet i välfärdsföretag tillräckligt bra för att vinstbegränsningar inte ska behövas.
8. Henry Sténson. Styrelseordförande för Stockholmsmoderaterna och kriskonsult för Caremas ägare Ambea. Tack vare sina erfarenheter av att hantera kriser som kidnappning, börsras och flygolyckor blev han viktig när skandalen var som störst 2011.
9. Mats Edman. Dagens Samhälle-chefredaktören som skällt ut Dagens Nyheters tidigare chefredaktör Gunilla Herlitz för tidningens Caremabevakning, Aftonbladets vinstkritiska ledarskribenter och socialdemokraterna för att de fokuserar på fel saker i välfärdsdebatten.
10. Karin Svanborg-Sjövall. Ansvarig för välfärdspolitik på liberala tankesmedjan Timbro och den som tar flest strider med socialdemokraternas hårdaste vinstkritiker Daniel Suhonen i debattspalterna.
11. Catharina Tavakolinia. Vd för Kavat Vård och en av grundarna till Välfärdens Grupp 8, som driver att kritiken mot privata välfärdsföretag slår undan företagarmöjligheter för kvinnor och borde vara en jämställdhetsfråga, till original-grupp-åttornas stora ilska.
12. Cecilia Stenshamn. Frilansjournalist vars mediegranskning av Caremabevakningen för tankesmedjan Timbro – som landade i att bilden var obalanserad och osann – ofta används av vinstförespråkarsidan.
13. Carola Lemne. Nummer tre på Dagens Samhälles lista över välfärdens mäktigaste kvinnor är styrelseledamot i Investor, vd för Sveriges största koncern inom privat tandvård och hälso- och sjukvård Praktikertjänst och råd-givare till regeringen.
14. Urban Bäckström. Vd för Svenskt Näringsliv, som kallat SNS-rapporten »bedrövlig«, socialdemokraternas kvalitetsförslag för »det allvarligaste hotet mot det fria näringslivet på decennier« och började tänka på löntagarfonder och planhushållningsdiskussioner när han hörde om LO:s nonprofit-kongressbeslut.
15. Thomas Berglund. Vd för riskkapitalägda sjuk- och hälsoföretaget Capio som via upphandling sköter driften av S:t Görans sjukhus. Berglund var tidigare vd för bevakningsföretaget Securitas. Åren 1979–1982 var han politiskt aktiv i folkpartiet och rådgivare i regeringskansliet under den borgerliga samlingsregeringen.
Läs mer: Sista striden är här.