Underbara dagar bakom sig
Nya moderaterna är inte så nya längre. Kanske går det sammanfatta läget i det regeringsbärande partiet - och dess problem - så enkelt. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hade en idé för två mandatperioder, men tycks inte ha någon alls för en tredje.
Under det gångna året har problemen eskalerat. Ministerbyte, omslag, skrämselpropaganda, krona för krona, en strategi lånad från Angela Merkel – ingenting har hjälpt mot debatten som satt sig, den om att välfärdssatsningar i något annat partis regi nu är det som Sverige behöver. Försvaret har blivit ett akut problem. Och sverigedemokraternas framfart bryter på sikt sönder blockpolitiken, den som nya moderaterna byggt sin makt på.
I EU-valet ställdes frihandel mot facklig kamp, en ideologisk kamp som mest påminde om åttiotal, och som heller inte belönades. Fredrik Reinfeldt har svårt att ta ut kurs i det nya värderingsklimatet. De så kallade vänstervindar som blåser över landet innehåller också, eller kanske mest, frihetliga och modernistiska byar. Men eftersom moderaterna inte har investerat i fortsatt förnyelse under mandatperioden ser man nu inga möjligheter att vinna dessa potentiellt nya väljare på utan måste backa hem, mobilisera och så smått börja överge allianstanken. Höghastighetståg och nya bostäder är ett intressant sätt att möte opinionsvinden, men sent påkommet.
Det riktigt intressanta är att eftervalsdebatten redan har satt igång, under ytan. Ingen partiledarkandidat – oavsett om hen heter Catharina Elsämter Svärd, Anders Borg, Anna Kinberg Batra eller Ulf Kristersson – kan ta över utan att säga sig stå upp för konceptet nya moderaterna, men inte heller få makten utan att ha nytt innehåll att tillföra. Vad blir det för innehåll? Hur ska partiet tänka efter jobbskatteavdragen? Kan man skapa den interna vänsterfalang ett 30-procentsparti behöver eller ska man koncentrera sig runt 20-procentstrecket och bygga något helt nytt? Vad händer med det växtkraftstarka, men splittrade, ungdomsförbundet? 12 Går det genomföra den generationsväxling som delvis har misslyckats under den senaste mandatperioden?
Vad hvilja moderaterna? Helt enkelt.
Det är frågan som växer underifrån. Och den gör det i takt med att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg blir allt ensammare. Och en tredje valseger allt mer avlägsen.