Utländska medier: »Rockaden inte tillräcklig – oppositionen vill ha mer«
Danska Berlingske skriver i sin rubrik att »svenska ministrar avskedas efter historisk IT-skandal«.
»Sverige har ombildat regeringen men oppositionen vill ha mer«, skriver nyhetsbyrån Reuters.
– Vad som var oväntat var att Hultqvist behåller sin position. Det betyder inte att det är över än på något sätt. Vi måste vänta och se hur oppositionen kommer att agera, säger Magnus Hagevi professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, till Reuters.
Den amerikanska affärssajten Bloomberg skriver att statsminister Stefan Löfven vägrar att avgå. Sajten citerar bland annat företrädare för SEB och Danske Bank som menar att oppositionen kommer att fortsätta trycka på för Peter Hultqvists avgång. »Om det sker, avgår Löfven?« undrar Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige.
Ett annat affärsmedie, brittiska Financial Times, fokuserar på de politiska schackdragen och skriver att Löfven spelar för att undvika ett extraval. De menar att oppositionen kommer att hamna i kläm på grund av försvarsministern Peter Hultqvist. Förutom att han är väldigt populär har säkerhetsoron vid Östersjön intensifierats – Sverige kommer att genomföra sin största försvarsövning på decennier, samtidigt som Ryssland ska genomföra en stor försvarsmanöver i Vitryssland.
Norska Verdens Gang lyfter blicken från det politiska kaoset och anser att IT-haveriet hos Transportstyrelsen borde vara en väckarklocka för andra länder. »Den visar på att det moderna västerländska samhället inte hänger med i den tekniska utvecklingen«, skriver VG.
Liverapporteringar
SVT
TT
Aftonbladet
Expressen
DN
Sveriges Radio
Fakta | Misstroendeförklaring
- Riksdagen kan med en misstroendeförklaring tvinga regeringen eller en minister att avgå.
- Minst 35 ledamöter måste föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att omröstningen ska bli av.
- Minst 175 (av totalt 349 ledamöter) måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.
- Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.
- Hela regeringen måste avgå eller utlysa extraval om riksdagen inte har förtroende för statsministern.
- Tidigare har riksdagen röstat om misstroendeförklaring sju gångar. Inte någon gång har det gått igenom. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring lett till att en regering respektive en minister avgått.
Källa: Riksdagen