Välfärdslöftet
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Jonas Sjöstedt gjorde sitt bästa för att låta sträng. Ardalan Shekarabi hade i praktiken sagt att det skulle bli okej för välfärdsbolag att göra vinster, så länge det inte skedde i skolföretag. Det gick rakt mot regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet.
– Jag förväntar mig att Socialdemokraterna håller det man lovat, sa Sjöstedt.
Det är två veckor sedan nu ungefär. Men var han så orolig, egentligen? Vänsterpartister förstår att det Shekarabi sa utåt egentligen var en signal inåt. I april samlas Socialdemokraterna till kongress i Göteborg och det civilministern gjorde var enligt socialdemokrater med insyn att pressa ombuden, innan kongressdörrarna öppnats.
Det är en del av förhandlingen.
Partiledningen vill ha en debatt där vänsterfalangen och facket tvingas slåss för det de tog hem redan vid förra kongressen.
I själva verket har Vänsterpartiet stenkoll på vad som händer med vinstförbudet. Senast i tisdags satt partiledningen i förhandlingar med regeringen om den utlovade propositionen. Frågan då var hur begränsningarna kan göras, utan att ideella verksamheter skadas. Den ideella sektorn har stått i centrum sedan överenskommelsen med regeringen slöts. Men flera remissinstanser varnar nu för att just den kommer att hamna i kläm. Förutsatt att Reepalus plan att ge sig på företagens rörelseresultat, inte utdelningar, blir verklighet.
Den föreslagna modellen gör det svårt för välfärdsbolag att bygga upp kapital i företagen, för att sedan sälja dem vidare. Men den hindrar samtidigt de ideella företagen från att bygga ekonomiska buffertar, vilket remissinstanserna hävdar kommer att slå hårt mot företagen.
Och kritiken mot Ilmar Reepalus utredning hörs inte bara från remissinstanserna. Från regeringshåll heter det nu att hans slutsatser »inte lever upp till utredningens direktiv«. Vinstfrågan är besvärlig att navigera sig runt. Det sista regeringen vill är att ett förslag som når riksdagen hotar de ideella företagen.
– Ett förslag med sådana effekter blir ett spöke och det lär aldrig läggas fram, säger en regeringskälla.
Så arbetet pågår. Ett alternativ som föreslagits av flera remissinstanser är att undanta de ideella företagen helt från vinstbegränsningarna. Det är fortfarande tidigt i förhandlingarna, men ett sådant alternativ utesluts inte av Vänsterpartiet.
En annan fråga som diskuteras är tidpunkten för när propositionen ska läggas. Regeringens maktinnehav bygger på en deal med Vänsterpartiet där partiet stöder regeringsbudgeten i utbyte mot en vinstbegränsning – annars hotar regeringskris. Från Vänsterpartiet förutsätter man att ett förslag läggs senast i höst, som avtalat.
Men vad händer om Löfven väntar? Källor i regeringen pekar på den massiva kritiken i remissrundan och att förslaget behöver tid att beredas om det ska hålla god kvalitet. Att skjuta på lagförslaget skulle även ge regeringen andrum och dessutom skapa en tacksam valfråga.
Fälls förslaget i riksdagen så får Löfven möjlighet att bunta ihop M och SD i en fråga där en majoritet av väljarna tycker som han själv.
Frågan är bara om Jonas Sjöstedt är beredd att släppa sin makt över budgeten i höst.
Å andra sidan, vad har Vänsterledaren för alternativ om han inte vill fälla sin enda samarbetspartner med bara ett år kvar till valet?