Valpropagande i moskén igen
Fredagen den 15 september, två dagar före valet, hölls ett informationsmöte i samband med fredagsbönen i moskén på Södermalm i Stockholm.
– De sa att vi skulle rösta på vänsterblocket, säger en person som var där. Ytterligare en moskébesökare som Fokus pratat med, men som inte vill träda fram med namn, bekräftar uppgiften.
– Jag var inte själv på plats men jag vet att det stämmer, säger Mehmet Kaplan, riksdagskandidat för miljöpartiet och tidigare presstalesman för Sveriges muslimska råd.
För ett år sedan pågick en hetsk debatt om Stockholms moskés samröre med socialdemokraterna. Moskén anklagades för att mot regeringens stöd lova röster till partiet. Den kontroversielle imamen och ordföranden för Sveriges muslimska förbund, Mahmoud Aldebe som också är tongivande inom moskéledningen, dementerade i en debattartikel i Expressen. Han skrev: »Stockholms moské har ingen politisk färg.« Men trots det har alltså moskébesökarna fått en tydlig uppmaning om hur de borde rösta.
– Det är otroligt upprörande, säger folkpartiets riksdagsman Birgitta Ohlsson. De måste göra skillnad på religion och politik. Tänk om kyrkan eller judiska församlingen skulle göra samma sak. Det skulle bli ramaskri.
Socialantropologen Aje Carlbom menar att händelsen visar att vissa muslimska grupper blivit en politisk faktor på ett sätt som andra invandrade grupper inte är i dag.
– Det är klart att det är ett problem att man inom olika religiösa grupper ägnar sig åt röstmanipulering, säger han. Det är bra att man uppmanar folk att rösta men det måste vara efter egen uppfattning.
I våras avslöjade SVT:s »Uppdrag granskning« hur man även vid valet 2002 uppmanat moskébesökarna att rösta på socialdemokraterna och hur moskéledningen senare skrev gratulationsbrev till Göran Persson. Nu har alltså historien upprepat sig.
Sveriges muslimska förbund är ett av fyra muslimska förbund som får statsbidrag och det är regeringen som avgör just vilka förbund som ska tilldelas dessa. Sedan 2000 har Sveriges muslimska förbund fått drygt 12 miljoner i statsbidrag.
Det tidigare statsrådet Lena Hallengren låter hälsa genom sin pressekreterare att hon inte vill kommentera det inträffade. Fokus har även försökt nå Mahmoud Aldebe för att få en kommentar.